Medicína

Průlomová bolest


Kategorie: Onkologické aktuality 
23.listopad 2009
Léčba bolesti u pacientů se zhoubnými nádory je nedílnou součástí komplexní onkologické péče. Mimo České onkologické společnosti se léčbě bolesti věnují další odborníci Společnosti pro studium a léčbu bolesti i České společnosti paliativní medicíny. Nyní se situace v léčbě bolesti postupně zlepšuje.

Ročně zemře v ČR  na všechny typy nádorových onemocnění více než 27 000 pacientů. Bolest spojená s nádorovým onemocněním se může objevit  i v časnější fázi onemocnění, netýká se jen pokročilých forem (pankreas, kostní nádory). Po přechodnou dobu se může objevit i při radioterapii nebo po náročnější operaci.

 

Součástí 17. onkologicko-urologického sympózia  13. mammologického sympózia, která se uskutečnila  v listopadových dnech 2009 bylo rovněž sympózium věnované otázce tzv. průlomové bolesti u onkologických pacientů a možnostem její léčby.

Primář MUDr. Jiří Kozák, PhD., místopředseda Společnosti pro studium a léčbu bolesti ČLS JEP označil na TK 20. listopadu 2009 v Praze za průlomovou bolest náhlé, přechodné, avšak velice intenzivní vzplanutí bolesti, které se objeví u pacientů s jinak dobře kontrolovanou a  opioidy již léčenou základní bolestí.

 

Epizoda průlomové kruté bolesti se objeví buď spontánně nebo v souvislosti se specifickými (předvídatelnými/nepředvídatelnými) faktory. Tato průlomová bolest se může vyskytovat u nádorových i nenádorových chronických bolestivých stavů.

Znamená však vždy další fyzické utrpení. Dle prof. MUDr. Jiřího Vorlíčka, CSc., předsedy Onkologické společnosti  se průlomová bolest vyskytuje až u 60 – 80 % onkologických pacientů, má vysokou intenzitu a 2/3 nemocných ji hodnotí jako nesnesitelnou až zničující.Trvá téměř 30 minut, někdy i kratší dobu.

 

Proto se dostává do popředí zájmu především účinná léčba průlomové bolesti, neboť žádné z dosud účinných analgetik nesplňuje požadavky na účinnou a rychlou úlevu.  Například nástup analgetického účinku morfinu trvá 30 – 40 minut (záchvat bolesti v této době většinou odeznívá),  trvání účinku je zbytečně dlouhé (až 4 hodiny).. Rovněž zvyšuje riziko nežádoucích účinků (zvracení, obtíže s polykáním).

 

V současné době jsou v ČR registrovány některé nové přípravky určené k léčbě průlomové bolesti. Počítá se, že se v dohledné době dostanou na trh. Jedná se o již známou látku fentanyl, v tabletové formě (Effentora), která je  podávána novou aplikací - bukální – tvářovou sliznicí, dále tableta určená pro podávání  podjazykové - sublinguální (Tocril) a  intranazální sprej  (Instanyl).

 

Využití nosní sliznice k aplikaci léku je velice přínosné. Nosní epitel je propustný, má vysoký krevní průtok a umožňuje rychlý prostup vstřebané látky do mozkomíšního moku.

Intranazálně podaný fentanyl je účinný, má snadnou a rychlou aplikaci a rychlý nástup účinku do 7 minut. Působí maximálně 56 minut a nemá rovněž závažné nežádoucí účinky.

Na základě klinických studií byl přípravek již registrován v zemích EU, v ČR registrován dle SUKL  jako Instanyl®.

 

Přípravek bude dostupný onkologickým pacientům, bude hrazen a předpisovat zprvu budou jen onkologové.

Autor: zpracováno redakčně