Medicína

Světový den boje proti CHOPN


Kategorie: Aktuality 
15.listopad 2009
Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) je vleklé zánětlivé onemocnění průdušek. Pokud není toto onemocnění léčeno, vede k postupnému zužování průdušek, jež není plně reverzibilní. Časem může dojít až k zániku plicní tkáně. Největší vliv na rozvoj nemoci mají škodliviny, které nemocný inhaluje, především tabák, ale i další průmyslové zplodiny. I když je CHOPN primárně onemocněním plic, často vyvolává závažné změny v celém organismu.

 

V současné době trpí CHOPN přibližně 600 milionů lidí na celém světě. Přestože přesná data nejsou k dispozici, odborníci odhadují, že nemoc postihuje 5 – 10 % lidí na celém světě. Dle statistiky z roku 2009 se v Latinské Americe jednalo o 8 – 20 % populace, 8 % lidí v Číně a více než 10 % obyvatel ve Španělsku.

Ve všech zemích světa roste výskyt onemocnění CHOPN s věkem, a to zejména u lidí starších 60 let. V tomto věku hrozí navíc i zvýšené riziko rakoviny plic u kuřáků.   

Světová zdravotnická organizace upozornila na CHOPN jako na jedinou nemoc v USA, u které se od roku 1950 značně zvyšuje úmrtnost (hlavně u žen).

 

 V České republice je zhruba 700 až 800 tisíc dospělých pacientů s CHOPN. Stejně jako v řadě ostatních zemí světa se u nás úmrtnost na CHOPN zvyšuje. V roce 1996 byla nejnižší (celkem 1062 lidí), ale do roku 2005 se zdvojnásobila na celkem 2190 osob.

 

Charakteristickými příznaky CHOPN jsou kašel, vykašlávání hlenů a dušnost – ta je přítomna zpočátku při námaze, později i v klidu. Potíže jsou následkem chronického zánětu průdušek, který vede k jejich zužování a ke zvýšené tvorbě hlenu.

 

Hlavní metodou pro potvrzení diagnózy je vyšetření funkce plic – spirometrie. Jedná se
o vyšetření, které nemocného prakticky nezatěžuje a naopak pomáhá stanovit správný postup léčby. Podle výsledků vyšetření plicních funkcí je možné stanovit stupeň, tedy závažnost onemocnění (stádium lehké – středně těžké – těžké – velmi těžké).

 

Chorobě může většinou předejít každý sám.

 

Cílem péče o nemocného CHOPN je především zmírnit příznaky, omezit další zhoršování plicních funkcí, zabránit dalším plicním a srdečním komplikacím a udržet dobrou stávající kvalitu života. Kromě preventivních doporučení a doplňkové léčby (lázně, rehabilitace) lékař předepíše speciální léky. Farmakologická léčba se používá k prevenci a ke kontrole příznaků, ke snížení frekvence a tíže akutních zhoršení nemoci (exacerbací), ke zlepšení kvality života.

 

Při léčbě CHOPN všech stádií je nutné vyloučit rizikové faktory, hlavně kouření cigaret, doporučuje se také každoroční očkování proti chřipce. Dále je možné léčbu rozdělit na léčení stabilizované CHOPN a léčbu vzplanutí nemoci.

 

Podle výsledků nejnovějších studií zlepšuje moderní léčba plicní funkce, snižuje dušnost a zvyšuje kvalitu života. Pro úspěšnou léčbu je ale vždy potřeba včasná diagnóza.

 

Světový den CHOPN letos proběhne 19. listopadu a jeho organizátorem je již tradičně Globální iniciativa proti chronické obstrukční plicní nemoci (GOLD) ve spolupráci s lékaři-specialisty a pacientskými organizacemi.

 Jejím hlavním cílem je zvýšit povědomí veřejnosti o CHOPN, zlepšit prevenci a snížit úmrtnost pacientů s tímto onemocněním. Různé aktivity na podporu boje s CHOPN proběhnou ve více než 70 zemích světa.

 

Světový den boje proti CHOPN je stanoven na  19. listopad 2009.

 
V rámci Světového dne se letos v České republice opět uskuteční akce zaměřené jak na odbornou, tak laickou veřejnost a to již  18. 11. 2009, při které budou mít zájemci možnost si dát vyšetřit funkci plic.

 

 Měření dechových funkcí pro veřejnost se uskuteční tento den ve třech městech republiky. Zájemci si mohou zdarma dát udělat spirometrické vyšetření v Praze  – Na Příkopech, v Brně – na  Malinovského náměstí a v Plzni – na pěší zóně  - U Branky.



Hlavním pořadatelem Dne boje proti CHOPN je u nás již od roku 2003 České občanské sdružení proti chronické obstrukční plicní nemoci (ČOPN). Sdružení bylo založeno z iniciativy členů výboru ČPFS (České pneumologické a ftizeologické společnosti).  Jeho zakladateli jsou prof. MUDr. Vladimír Vondra, DrSc., doc. MUDr. Jaromír Musil, PhD. a MUDr. Stanislav Kos, CSc.

www.copn.cz.
www.amic.cz

 

 

Autor: zpracováno redakčně