Medicína

Výstava unikátních fotografií ve Fakultní Thomayerově nemocnici


Kategorie: Aktuality 
16.listopad 2009
Dne 16. listopadu od 13 hodin proběhne ve Fakultní Thomayerově nemocnici vernisáž výstavy fotografií s názvem Tichá nemoc. Jedná se o unikátní fotografický projekt, který má upozornit na nebezpečí rakoviny prostaty. Fotograf prof. Jindřich Štreit se v projektu pokusil zachytit životní příběhy pacientů, kteří onemocněli rakovinou prostaty, z nemoci se vyléčili, nebo jí naopak podlehli.

Poprvé byl projekt Tichá nemoc představen letos v dubnu na Brněnských onkologických dnech a výstava pak byla k vidění v Masarykově onkologickém ústavu v Brně Další výstavy proběhly v květnu ve FN Olomouc a dále v červenci ve FN Brno Bohunice a FN U Svaté Anny (jak jsme také informovali).. Nyní se výstava objevuje v Čechách, zprvu na Onkologickém centru Na Bulovce a nyní ve Fakultní Thomayerově nemocnici v Praze, kde bude až do prosince.

Autor, sám pacient navštěvoval  další nemocné nebo vyšetřované na urologickém oddělení a seznámil se s jejich osudy. Zapůsobily na něj příběhy těch, kteří se s nemocí setkali, bojovali s ní, zvítězili, ale také prohráli. Tuto zkušenost  ve svých fotografiích předává veřejnosti, aby také informace touto cestou se staly účinnými v časném záchytu rakoviny prostaty.

Karcinom prostaty byl v r.2006 nejčastějším diagnostikovaným onkologickým onemocněním u mužů. Rapidní nárůst incidence tohoto onemocnění v ČR se pozoruje od začátku 90.let. V současnosti činí počty mužů, kteří onemocní karcinomem prostaty, 18 % ze všech zhoubných onemocnění mužské populace. Úroveň úmrtnosti v posledním desetiletí mírně stoupla, ale v roce 2006 stejně jako v roce 2005 byl naopak zaznamenán meziroční pokles standardizovaných měr. Vyšší výskyt zhoubných nádorů prostaty se vysvětluje stárnutím populace (při prodlužování lidského věku u nás) a dále zlepšením a dostupností diagnostických metod. Četnost plynule narůstá po 65. roce věku.

Rizikovými faktory jsou dědičné dispozice.  Při včasném odhalení lze onemocnění velmi úspěšně léčit. Nebezpečí onemocnění je o to větší, že ve stádiu, kdy lze nádor vyléčit, nevyvolává vůbec žádné varovné příznaky, a proto se na jeho přítomnost musí aktivně myslet. Velmi významnou roli zde může sehrát žena (partnerka, sestra, dcera, vnučka), které na muži záleží a která v mužově životě bývá často významným hybatelem.

 Metodami první volby v časné detekci jsou digitální vyšetření konečníku a vyšetření sérových hodnost prostatického specifického antigenu (PSA). Tento je  velkým pomocníkem při provádění screeningu prostaty.

www.amic.cz

Autor: zpracováno redakčně