Medicína

Nové Plicní oddělení na Poliklinice Budějovická v Praze


Kategorie: Aktuality 
11.listopad 2009
Dle TZ z 10. listopadu 2009 slavnostně zahajuje specializované Plicní oddělení provoz v prostorách Polikliniky Budějovická společnosti Medicon, a.s. Moderní ambulantní zařízení se zaměří na preventivní, diagnostickou a léčebnou péči plicních chorob. Návštěvníkům je k dispozici moderní laboratoř na vyšetření plic i denní stacionář, během měsíce se kvůli enormnímu zájmu pacientů dvojnásobí počet lékařů.

Nové Plicní oddělení vzniklo v prostorách Polikliniky Budějovická po bývalém privátním plicním oddělení. Od srpna do konce září probíhala za nepřetržitého chodu rekonstrukce a nákup přístrojů, 10. 11. 2009 proběhla slavnostní kolaudace. Nové oddělení je vybaveno nejmodernější technikou: plicní laboratoř má k dispozici nejen klasické spirometry, ale také celotělový pletyzmograf, tedy speciální vyšetřovací kabinu, která snímá a zaznamenává parametry pacientova dýchání během jednoduchých dechových cvičení. Laboratorním vyšetřením vydechovaného kysličníku dusnatého u pacientů s chronickým onemocněním průdušek (astma bronchiale) se zjišťuje mimo jiné aktuální stav a  účinek léčby tohoto onemocnění.

 

Novinkou Plicního oddělení je i zavedení bronchoskopických vyšetření s cíleným odběrem vzorku z průdušek. Toto vyšetření umožňuje přesné stanovení diagnózy plicního onemocnění na podkladě cytologického, histologického, bakteriologického a imunologického vyšetření odebraného materiálu. V případě akutního zhoršení stavu u pacientů s chronickým plicním a průduškovým onemocněním je Plicní oddělení vybavené stacionářem pro inhalační a infúzní bronchodilatační léčbu.

 

Dle slov MUDr. Václavy Bártů, vedoucí oddělení patří pracoviště  v rámci ambulantních zařízení vybavením mezi špičku. V současnosti pracují na oddělení dva lékaři a čtyři sestry. V  prosinci se počet lékařů navýší pro velký zájem pacientů.

 

 Od 9. do 13. listopadu organizuje navíc Plicní oddělení Polikliniky Budějovická Týden otevřených dveří pro všechny, kdo mají zájem o konzultaci s plicními lékaři. Kuřáci, lidé s chronickým kašlem nebo jinými potížemi se mohou přijít poradit s odborníky bez jakéhokoliv doporučení praktického lékaře.

 

V rámci polikliniky Plicní oddělení úzce spolupracuje s dalšími specializovanými pracovišti.  Využívá především vyšetření pomocí počítačové tomografie, magnetické rezonance, či ultrazvuku. Pro komplexní vyhodnocení a stanovení správné diagnózy jsou pacienti vyšetřeni především na odborné ambulanci alergologické, kardiologické, biochemické a ORL. Cílem Medicon a.s., je i důraz na osobní a vstřícný přístup k pacientovi v přívětivém prostředí tohoto nového oddělení. Prioritou je respektování požadavků nemocného a zajištění takové péče, která vede  k jeho spokojenosti.

K vyšetření se lze objednat na tel. čísle: 261 006 456.

Ordinační doba:
pondělí až čtvrtek: 7:30 - 15:30

pátek:                    7:30 - 12:30

 

www.amic.cz

Autor: zpracováno redakčně