Medicína

Dotaz pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
10.listopad 2009
Bude VZP všem pacientům hradit antivirotika na léčbu prasečí chřipky? Za jakých podmínek a s jakým doplatkem pacienta? Můžu si je pro jistotu nechat předem předepsat?

Odpovídá Mgr. Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

V současné době jsou v ČR k léčbě chřipky plně hrazeny z veřejného zdravotního pojištění dva léčivé přípravky ze skupiny virostatik – Tamiflu (oseltamivir) a Relenza (zanamivir). Úhrada obou je ale podmíněna splněním přísných kritérií indikačního omezení stanoveného dosud platným ustanovením vyhlášky MZ ČR o úhradě léčiv.

 

 Z prostředků veřejného zdravotního pojištění jsou přípravky hrazeny pacientům s vybranými onemocněními, pokud nemohli být z důvodu kontraindikace očkováni nebo očkování selhalo, a to pouze v situaci chřipkové epidemie vyhlášené krajskou hygienickou stanicí. Ze zdravotního pojištění nejsou přípravky hrazeny v případě preventivního podávání!

 

Výše uvedené indikační omezení bylo stanoveno v souvislosti s léčbou sezónní chřipky typu A nebo B. Vzhledem k tomu, že byla prokázána citlivost viru prasečí chřipky (jedná se též o typ A) na zanamivir a oseltamivir, mohou být přípravky používány i k léčbě tohoto onemocnění. Pravidla úhrady z veřejného zdravotního pojištění speciálně pro léčbu pandemické (prasečí) chřipky však nejsou zatím stanovena.

 

Lékaři by neměli „pro jistotu“ předem předepisovat pacientům antivirotika k léčbě nebo prevenci prasečí chřipky (bez ohledu na to, že by si pacient přípravek musel a chtěl zaplatit sám). Zavazující je v tomto případě vyjádření Státního ústavu pro kontrolu léčiv, které bylo vydáno v souvislosti s přípravkem Tamiflu, ve kterém se uvádí: „Přípravek Tamiflu hraje důležitou roli ve zvládnutí chřipkové pandemie, v žádném případě však není určen k preventivnímu použití, které by mohlo způsobit rezistenci chřipkového viru na tento přípravek. Přípravek je dostupný pouze na lékařský předpis a před jeho podáním je tedy nezbytná konzultace s lékařem.“

 

Obdobné stanovisko k protichřipkovým antivirotikům obecně vydala v květnu Světová zdravotnická organizace, včetně varování před nákupem antivirotik bez předpisu, např. prostřednictvím internetu. Podotýkáme ještě, že vyhlášení pandemie Světovou zdravotnickou organizací neznamená přímou účinnost opatření pro ČR, to nadále zůstává v kompetenci hlavního hygienika ČR. V návaznosti na vývoj epidemiologické situace v krajích budou v případě naplnění stanovených kritérií stav epidemie vyhlašovat krajské hygienické stanice.

 

www.vzp.cz

 

Autor: zpracováno redakčně