Medicína

Statisíce lidí v České republice trpí osteoporózou


Kategorie: Aktuality 
09.listopad 2009
V České republice existuje téměř 800 tisíc žen a mužů trpících osteoporózou. Léčeno je však pouze 75 tisíc z nich, tedy méně než 10 %. Onemocnění vzniká v důsledku urychleného odbourávání kostní hmoty na úkor tvorby nové kosti a projevuje se postupným úbytkem kostní tkáně a změnou kvality kosti. Ty jsou křehčí a jsou náchylnější ke zlomeninám. Osteoporózou jsou nejvíce ohroženy ženy po menopauze, tedy po tzv. přechodu. Podle reálných odhadů osteoporóza postihne každou třetí ženu v pokročilejším věku. Postižen však je také každý pátý až šestý muž.

Osteoporóza sama o sobě nebolí, bolestivé jsou až následné zlomeniny, které je nutné v mnoha případech řešit chirurgickým zákrokem. Pacient bývá následně dlouhodobě upoután na lůžku a ohrožují ho další  i život ohrožující komplikace. Každoročně je podchyceno  téměř 20 000 případů zlomenin obratlů vzniklých v důsledku neléčené osteoporózy. U dalších 20 000 pacientů se neléčené onemocnění projeví zlomeninami v oblasti kyčelního kloubu. U pacientek, které zlomeninu prodělají, se však v mnoha případech nezjišťuje primární příčina vzniku zlomeniny.

 

Ke stanovení hustoty kostní tkáně a k určení množství minerálů v kostech slouží denzitometrické vyšetření kostní, které je jednou ze základních diagnostických metod. Je nebolestivé a  lékař je díky tomuto vyšetření schopen odhadnout, jak velká jsou rizika zlomenin spojených s osteoporózou u daného pacienta.. Vyšetřen by měl být každý, u koho se objeví podezření na osteoporózu nebo kdo utrpěl zlomeninu kosti po působení nepřiměřeně malé úrazové síly a u koho byla zjištěna zlomenina obratle neúrazového původu, jak uvedl na TK v Praze 5. 11. 2009  profesor MUDr. Vladimír Palička, CSc., z Hradce Králové.

 

 Upozornil mj. také na  internetové stránky www.osteoporoza.cz , které mohou být prvním vodítkem pro dcery a vnučky maminek a babiček i kamarádky starších pacientek ohrožených osteoporózou, aby se o tomto onemocnění včas dozvěděly a mohly poradit mamince/babičce, jak se objednat na vyšetření do nejbližšího osteocentra. Žádanku na vyšetření, které hradí pojišťovna, může vystavit každý praktický lékař nebo gynekolog.

 

Internetové stránky jsou určeny laikům i odborné veřejnosti. Jsou zde základní informace o osteoporóze,  příčiny vzniku a rizikové faktory tohoto onemocnění,  možnosti prevence a léčby. S konkrétním dotazem se mohou v sekci Poradna lékaře zájemci obrátit na odborného lékaře. Součástí stránek jsou též interaktivní kalkulačky, jež umí vypočítat riziko vzniku osteoporózy, otestovat riziko vzniku zlomeniny a určit, zda stravovací režim konkrétního člověka obsahuje dostatek vápníku.

 

Užitečným pomocníkem je mapa České republiky s kontakty na Osteocentra, odborná pracoviště zaměřená na pacienty s osteoporózou. Obsah stránek je pravidelně aktualizován,  kromě novinek v léčbě osteoporózy a zajímavostí, zde návštěvníci najdou informace o dietách a zprávy o vhodných pohybových aktivitách. K  rozvoji obsahu stránek přispívají sami čtenáři v sekci Zkušenosti čtenářů.

 

Profesor Palička  hovořil také o rizikových faktorech, podílející se na rozvoji osteoporózy,  mezi které patří např. ženské pohlaví, předčasná menopauza, poruchy menstruačního cyklu, vyšší věk, kouření, nadměrné a časté pití alkoholu, snížený přísun vitaminů C a K, nízká hladina vitamínu D, užívání kortikoidů a léků potlačujících záchvaty. Na vznik osteoporózy mohou mít vliv také jiná onemocnění jako jsou revmatoidní artritida, cukrovka či střevní zánětlivá onemocnění. V rámci prevence se doporučuje dostatečná pravidelná pohybová aktivita (ideální je turistika). Organizmus by měl mít dostatečný přísun bílkovin, vápníku a vitamínů C, D a K.

                               

Cílem léčby osteoporózy je zabránit úbytku množství a zhoršení kvality kostní tkáně. Správný léčebný postup souvisí s věkem pacienta, pohlavím a přítomností rizikových faktorů. Základním předpokladem úspěšné léčby je motivace pacienta, aby aktivně spolupracoval s lékařem, dodržoval životosprávu a samovolně nevynechával předepsané léky. K léčbě osteoporózy se používají různé léky, mezi které patří vápník a vitamín D, bisfosfonáty, pohlavní hormony, kalcitonin a parathormon.

 

Správný denní příjem vápníku by měl dosahovat u dospělých osob ve věku do 50 let nejméně jeden gram za den. U osob starších padesáti let a zvláště u osob trpících osteoporózou je toto množství ještě o polovinu vyšší, tj. 1500 mg. Doporučené množství je nutné pro udržení pevnosti kostí. Vitamín D je velice důležitý pro vstřebávání vápníku ve střevech. I dostatečné množství vápníku v potravě je bez správného příjmu vitaminu D organismem nedostatečně využito. Vitamín D je tělo schopno samo vytvářet v kůži, pokud je vystavena slunečnímu záření. Vitamín D je obsažen například ve vaječných žloutcích, v mléce, mořských rybách a játrech.

 

Léky patřící do skupiny bisfosfonátů ovlivňují aktivitu buněk, které se účastní na odbourávání kostní tkáně. Podle dostupných studií vede jejich užívání již po jednom roce léčby k významnému vzestupu hustoty minerálů v kostní tkáni. Při léčbě bisfosfonáty rovněž klesá riziko zlomenin, a to zejména v oblasti obratlů, ale i v oblasti krčku stehenní kosti. V současnosti jsou doporučovány jako léčivo první volby u žen i mužů, nicméně pro jejich podávání platí poměrně striktní kritéria. Bisfosfonáty se mohou podávat v tabletách, a to jednou týdně či jednou za měsíc. Moderní metodou je podávání léku v injekci každé tři měsíce. Léčba bisfosfonáty má jen velmi málo nežádoucích účinků a pacienti ji dobře snášejí.

 

 

Prevenci osteoporózy představuje pro dítě především kojením  Strava by měla být však  po celý život zdrojem vápníku, vitaminů i nezbytných minerálů.  Bylo proto s potěšením konstatováno, že se např. opět vrací mléko do škol!

 

 

www.osteoporoza.cz

www@bm.com

 

Autor: zpracováno redakčně