Medicína

Poruchy paměti ve stáří


Kategorie: Aktuality 
09.listopad 2009
V současné době žije v České republice asi 1,5 milionu lidí starších 65 let (asi 15 % populace). Zhruba 100 tisíc z nich trpí demencí, tedy poruchou paměti a dalších mozkových funkcí, která je takového stupně, že narušuje běžnou denní činnost. Přibližně každý pátý trpí mírnou kognitivní poruchou - lehkým stupněm zapomínání. Tato porucha je běžná a neovlivňuje nijak výrazně normální život člověka, ani jej neomezuje v denních aktivitách. U většiny seniorů zůstává tento stav neměnný nebo se může i částečně zlepšit, u části takto postižených lidí ale může dojít v průběhu několika let ke zhoršení až do stadia demence.

Mírná kognitivní porucha tedy může ohlašovat nastupující nemoc mozku. Komu hrozí toto riziko, přitom nelze jednoznačně určit. Vhodné je proto důkladné vyšetření, pravidelné kontroly, dodržování pravidel zdravého životního stylu se zaměřením na paměťové funkce a užívání podpůrných léků.

 

Při úspěšném stárnutí člověk žije stále plnohodnotným životem, může se účastnit vědeckých projektů, plnit důležitou funkci v zaměstnání. Zůstává výkonný, tvořivý a zcela soběstačný..

Stárnutí však  znamená také zvýšený výskyt tělesných onemocnění, jako je vysoký tlak, cukrovka či bolesti kloubů. V oblasti psychiky pak jde o zhoršenou schopnost učit se novým věcem, zhoršené vybavování některých pojmů nebo jmen, nižší schopnost soustředění apod. Člověk je ale nadále schopen hodnotného, samostatného žití i zapojení do zaměstnání.

Chorobné stárnutí zahrnuje závažnější, omezující nemoci, mezi které patří např. demence.

 

Aby se oddálil  proces nežádoucích průvodních potíží vyššího věku, především v mentální oblasti (opomeneme-li  genetické (dědičné) dispozice, které nelze ovlivnit), doporučuje se dostatek tělesné a duševní aktivity. Někdy stačí 30 – 45 minut rychlé chůze denně nebo alespoň 3x týdně. Vhodné jsou i protahovací cviky či lehké posilování.

 

Je důležité vyhledávat aktivní zábavu – vzdělávací přednášky a kurzy, učení se cizímu jazyku, luštění křížovek, trénování paměti apod. Ve výživě je  důležitý zejména dostatek zeleniny, ovoce, zařadit do jídelníčku celozrnné pečivo, kvalitní tekutiny ve formě ovocných či zeleninových šťáv, čajů a vody. Omezení konzumace uzenin, ve stravě dát přednost bílým masům a rybám. Také léky je nutno užívat obezřetně a vždy po konzultaci s lékařem. Nekouřit a alkohol požívat jen střídmě.

 

Je vhodné pravidelně navštěvovat praktického lékaře, který zajistí laboratorní vyšetření krve, moči, základní vyšetření srdce a plic atd. Mohou se tak včas odhalit a léčit nově vzniklá či zhoršená onemocnění (cukrovka, vysoký tlak, zvýšený cholesterol, obezita). Zároveň je třeba se starat o správnou činnost zraku a sluchu (brýle, naslouchadlo), aby byl zajištěn dostatečný přísun informací zvenku. Na péči o zdraví se musí každý sám aktivně podílet.   

 

V lékárně i na internetu je v současné době k dispozici řada potravinových doplňků a léků většinou pro léčbu chronických onemocnění typu bolesti kloubů či zhoršené paměti. Je lepší vybrat si lék, nikoliv podpůrný prostředek. Lék má jasně určené složení, na rozdíl od potravinového doplňku má prokázanou účinnost a prošel dlouholetým klinickým testováním. Na poruchy paměti lze doporučit např. Tanakan, který obsahuje standardizovaný extrakt Ginkgo biloba (EGb 761)
z listů jinanu dvoulaločného. Jedná se o lék s prokázanými pozitivními účinky na mozkovou činnost a cévní řečiště jako takové.

 .

 

Pociťuje-li však jedinec poruchy paměti, které jej nebo jeho okolí znepokojují, je možno si dát paměť vyšetřit. Na základě výsledku se pak rozhodne o dalším postupu.

 

V současné době již třetím rokem probíhá projekt Dny paměti, který slouží k včasnému záchytu poruch. Zájemci mohou po předchozím objednání navštívit místní pobočku České alzheimerovské společnosti a nechat si zde vyšetřit paměť či zkonzultovat zdravotní problémy související s pamětí.

 

 Více informací o projektu je možno nalézt na www.poruchypameti.cz. Další možností je návštěva praktického lékaře, který rozhodne o dalším postupu, nebo rovnou doporučí návštěvu odborníka na nemoci spojené s poruchami paměti (neurolog, psychiatr, geriatr).  Ten zajistí odborné vyšetření a případně doporučí léčbu.

 

Návštěva lékaře je důležitá, aby se odlišily nemoci, které mohou být spojeny s poruchou paměti a dají se léčit a často i vyléčit (např. deprese, důsledky chronického stresu, porucha štítné žlázy), jak upozornila  ve svém sdělení MUDr. Vanda Franková z Psychiatrické léčebny v Dobřanech na TK v listopadu 2009 v Praze.

 

Více na www.poruchypameti.cz

       

            www.alzheimer.cz.  

 

Autor: zpracováno redakčně