Nemoc a zdraví

Odborníci hledají řešení diabetické neuropatie


Kategorie: Cukrovka 
22.říjen 2009
Odborníci z České republiky a Slovenska se v první polovině října 2009 v Praze, Bratislavě, Ostravě a v Košicích prostřednictvím telemostů společně věnovali jedné z velmi častých komplikací diabetu – diabetické neuropatii. Odborné sympózium nazvané „Lepší pozdě nežli později aneb jak řešit diabetickou neuropatii“ uspořádala Academia Medica Pragensis a Česká lékařská komora ve spolupráci se společností Eli Lilly.

Neuropatické komplikace si zaslouží minimálně stejnou pozornost, jako komplikace kardiovaskulární, především proto, že významně ovlivňují  celkovou kvalitu života pacienta. Sympozium „Lepší pozdě nežli později aneb jak řešit diabetickou neuropatii“ přineslo přehled současných znalostí o neuropatiích, diagnostických možnostech a nových přístupech k léčbě této komplikace.

Diskuse formou telemostů mezi Prahou, Bratislavou, Ostravou a Košicemi byla vedena  profesorem MUDr. Milanem Kvapilem. Dle slov profesorky MUDr. Alexandry Jirkovské z Kliniky diabetologie IKEM v Praze, je nutno u každého pacienta zasáhnout účinně již při diagnostikování diabetu a stanovit si přísné terapeutické cíle. K terapii je v současnosti již  k dispozici řada nových léků umožňujících individuální volbu. Tuto cestu naznačují i nově vznikající směrnice a doporučení.

Dalším moderním komunikačním kanálem jsou internetové portály www.lillypro.cz , dia.euni.cz  a eunio.cz  .

 Zatímco LillyPro poskytuje lékařům informace pro jejich každodenní terapeutickou praxi v podobě informací o seminářích, SPC produktů, edukačních brožur a pomůcek pro pacienty, možnosti objednání si vzorků či odborných abstrakt studií, Euni dia speciál je portál čistě vzdělávací.

Zaneprázdněný diabetolog, který má však zájem o vědu, jistě ocení obsah euni, který je pečlivě připravován a garantován Českou diabetologickou společností. Jsou zde k dispozici komentované články z mezinárodních zdrojů, webcasty, video rozhovory, interaktivní kazuistiky či prezentace výsledků globálních, regionálních i lokálních studií.

Vzhledem k dosavadním úspěchům se program vzdělávání odborníků v diabetologii rozšířil i na diabetologické sestry. Pro ty je připraven koncept speciálních seminářů, které probíhají pod garancí prof. Jirkovské z IKEMu. K těmto workshopům brzy přibude i elektronická verze lekcí pro sestry na portále Eunio.cz.

Všechny tyto aktivity vznikly za podpory společnosti Eli Lilly v rámci obsáhlého projektu MODEL (Moderní Otevřené Dynamické Efektivní informace pro Lékaře).

Společnost Eli Lilly se v České republice v oblasti diabetologie věnuje řadě edukačních aktivit, jak pro odborníky, tak pro širokou veřejnost. K dispozici je bezplatná telefonní DiaLinka 800 112 122, která je v provozu každý den v týdnu jako poradna pro dotazy zaměřené nejen na aplikaci inzulinu perem.

 Současně je ustanovena síť edukačních sester, které na žádost lékaře či požadavku z DiaLinky školí pacienty. Od roku 2008 spolupracuje Eli Lilly se sdružením STOB – prostřednictvím diabetologů poskytuje pacientům, kteří chtějí změnit svůj životní styl, motivační poukázky na slevu v pokračovacích kurzech pro diabetiky. V roce 2009 byly dány do provozu pacientské webové stránky www.ZivotSDiabetem.cz

www.lilly.com

www.amic.cz

Autor: zpracováno redakčně