Medicína

Otázka pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
21.říjen 2009
Absolvovala jsem preventivní mamografii, následně vyšetření ultrazvukem a biopsii. Ve zprávě bylo doporučeno provedení UZ kontroly po půl roce. Objednala jsem se, ale na základě této lékařské zprávy mě na ultrazvuk nevzali. Prý musím mít doporučení svého praktika, nebo si vyšetření zaplatit sama. Proč, když ho doporučila lékařka mamocentra? Budu za vystavení žádanky u svého lékaře platit regulační poplatek?

Odpovídá Mgr. Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

Uvedený postup je v souladu s právními předpisy, metodikou pro vykazování a úhradu zdravotní péče a s postupem doporučeným pro provádění mamografického screeningu. Jen vás možná lékařka z mamocentra měla upozornit, že k následnému vyšetření ultrazvukem, které by vám doporučovala absolvovat, musíte mít žádanku od svého praktika nebo gynekologa.

 

 Závěrečná zpráva byla ale určena tomu z nich, kdo vás na mamografický screening poslal, a na jejím základě by vám měl žádanku vystavit. Jinak se každá žena může objednat na UZ vyšetření prsu (nebo i na mamografii) bez doporučení svého lékaře, a pak si vyšetření opravdu hradí sama.

 

Cílem mamografického screeningu je, aby žena, která se dostavila na toto preventivní vyšetření, byla ve velmi krátkém čase vyšetřena, a aby v případě podezřelého nálezu byla rychle stanovena diagnóza. Proto je součástí péče v mamografických centrech i další péče navazující na vlastní mamografické vyšetření a tu výjimečně může indikovat (tj. požadovat provést) radiolog vlastně sám sobě či kolegovi v mamocentru.

 

Jedná se např. o zmiňované UZ vyšetření nebo biopsii. Pokud ale radiolog do zprávy o výsledku vyšetření napíše, že doporučuje UZ kontrolu v určitém časovém intervalu, není to již vyšetření v rámci mamografického screeningu, a on sám ho indikovat nemůže. Je na praktikovi či gynekologovi, zda ženu skutečně na kontrolní ultrazvuk odešle, tj. zda vyšetření indikuje a žádanku vypíše.

 

Když žena přijde ke svému lékaři se zprávou z mamoscreeningu, kde je doporučen UZ po 6 měsících, existují dvě možnosti. Jestliže si lékař jen nález přečte, vypíše žádanku a pacientku nevyšetřuje, nejedná se o klinické vyšetření, ale o tzv. minimální kontakt a ten je bez regulačního poplatku. Pokud lékař po přečtení nálezu z mamocentra ženě prsa vyšetří, aby se např. přesvědčil, zda tam bulka je, nebo není hmatná (patří to ke správnému postupu), žena je klinicky vyšetřena a regulační poplatek 30 Kč musí uhradit. Za samotné UZ vyšetření se neplatí nic, ani regulační poplatek.

 

www.vzp.cz

 

 

Autor: zpracováno redakčně