Medicína

Vyšší výskyt klíšťové encefalitidy v letošním roce


Kategorie: Očkování 
14.říjen 2009
V letošním roce byl zaznamenán vyšší počet onemocnění klíšťovou encefalitidou, než v minulých letech. Dva lidé již na následky onemocnění zemřeli. Podle statistik Státního zdravotního ústavu (SZÚ) bylo v ČR jen za prvních 39 týdnů roku 2009 hlášeno 672 případů. Pro srovnání v roce 2008 onemocnělo za celý rok klíšťovou encefalitidu 633 osob a v roce 2007 jen 546 osob. Nakažená klíšťata letos nejvíce útočila v srpnu, v září již nastal pokles. Ačkoliv období do konce září lze považovat za hlavní sezónu klíšťat, jak ukazují statistiky z minulých let, nakazit je možné se i během chladnějších podzimních měsíců, tzn. v říjnu či listopadu.

Početnou skupinou nemocných jsou letos, podobně jako v minulých letech, lidé nad 50 let. Onemocnění u nich bylo dosud zaznamenáno ve 46 % ze všech hlášených případů. Dva případy letošních úmrtí na klíšťovou encefalitidu byly právě u osob vyššího věku. Jednalo se o dva muže, oba dva byli ve věku nad 60 let.

 

Virus klíšťové encefalitidy se přenáší nejčastěji přisátím klíštěte. Lékaři se však setkávají i s alimentární nákazou, kde zdrojem onemocnění je nepasterované mléko či sýr od nakaženého zvířete – nejčastěji kozy nebo ovce. Není proto dobré podceňovat rizika konzumace nepasterizovaných mléčných produktů.

 

Lidé by měli myslet do budoucna a neměli by podceňovat očkování proti tomuto onemocnění. V nadcházejících chladných měsících mají k očkování optimální příležitost. Česká republika se dlouhodobě řadí mezi země s nejvyšším počtem nákaz KE v Evropě. Proočkovanost je zde pouhých 17 %. Přitom zkušenosti ze sousedního Rakouska hovoří za vše. Nyní je zde proočkováno 88 % obyvatel a počty případů nákaz se dlouhodobě pohybují pod stovkou. Snížení výskytu klíšťové encefalitidy se dá v populaci očekávat až za situace, kdy je očkováno 40 % populace.

 

Dáti se očkovat proti klíšťové encefalitidě je možné po celý rok. Výhodou očkování je, že chrání proti všem evropským subtypům nebezpečného viru a účinně chrání!

Očkovací schéma pro chladné měsíce se sestává z první dávky podané v den 0, druhé dávky podané za 1 - 3 měsíce a třetí dávky aplikované za 5 -12 měsíců po 2. dávce. Toto schéma je vhodné aplikovat v chladných měsících roku. Možné je též využít zkráceného schématu, které je vhodné pro použití během teplých měsíců. U vakcíny FSME-IMMUN je první dávka podávána v den 0, druhá dávka následuje za 2 týdny a třetí dávka za 5 – 12 měsíců po 2. dávce. Protektivní imunity u obou schémat je dosaženo přibližně po 2 týdnech po podání druhé dávky. K prvnímu přeočkování by mělo dojít po 3 letech. V případě vakcíny FSME-IMMUN všechna následující přeočkování by měla být každých 5 let. Výjimku tvoří lidé nad 60 let, kde se i pro další přeočkování doporučuje dodržovat 3letý interval.

 

www.keockovani.cz

www.nativepr.cz

Autor: zpracováno redakčně