Medicína

Francouzské velvyslanectví ocenilo nadějné české studenty


Kategorie: Aktuality 
10.říjen 2009
Dne 8. října 2009 byly slavnostně předány Ceny za chemii, farmacii a lékařství, které udělilo českým studentům Francouzské velvyslanectví v České republice a partnerské společnosti. Ceny za výzkum ve farmaceutických vědách finančně podpořila společnost sanofi-aventis. Slavnostní předání proběhlo za přítomnosti velvyslance Francie Charlese Friese a profesora Jean-Marie Lehna, nositele Nobelovy ceny za chemii 1987 a profesora na Collège de France.

Ceny za farmacii předala Marie-Noelle Antoine, marketingová ředitelka společnosti sanofi-aventis, která věnuje finanční ceny pro vítěze v této kategorii. První cenu získal Martin Štěrba z Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové za výzkum na téma Antracyklinová kardiotoxicita a možnosti farmakologické kardioprotekce. Druhé místo obsadila Julie Bienertová-Vašků z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně s výzkumem na téma Genotypově-fenotypové asociace v populaci četných polymorfismů v genech souvisejících s obezitou, se složením stravy a časovou strukturou přijmu potravy. Ze stejné fakulty pochází také držitelka třetího místa Jana Kučerová a její výzkum na téma Vliv behaviorální sensitizace, hladiny estrogenu a podmínek deprese na i.v. self-administration metamfetaminu na potkana.

 

Již po patnácté obdrželi čeští studenti ocenění od francouzského velvyslanectví. Komise složená z francouzsko-českých odborníků vyhodnotila v každém oboru (chemie, farmacie, lékařství) tři studenty s nejlepší vědeckou prací napsanou v rámci doktorského či magisterského studia. Celkem devět oceněných studentů získalo od partnerských společností finanční odměny v rozmezí od 10.000 do 70.000 Kč. Společnost sanofi-aventis považuje udílení cen za důležité uznání vědecké práce českých studentů, a proto již několikátým rokem vyjadřuje svou podporu finanční odměnou oceněným vědcům. Francouzské velvyslanectví navíc přidělilo vítězům první a druhé ceny v každé kategorii stipendium francouzské vlády na dvou- a jednoměsíční stáž ve francouzské laboratoři dle vlastního výběru.

 

Všichni ocenění si velice váží především odborného uznání vlastní práce i práce a podpory odborného týmu spolupracovníků. Finanční odměny a stáže ve francouzských laboratořích vnímají studenti jako  další možnosti k získávání odbornosti a profesních zkušeností.

  

Záštitu nad Cenami za chemii, farmacii a lékařství udělovanými Francouzským velvyslanectvím v České republice převzal profesor Jean-Marie Lehn, který je profesorem na Univerzitě Louis-Pasteur ve Štrasburku a na Collège de France v Paříži. Jeho výzkumy ho dovedly k syntéze molekul a započaly tak práce na molekulárním výzkumu, který hraje významnou roli rovněž v biologických procesech. Za své studie získal v roce 1987 Nobelovu cenu za chemii společně s Donaldem J. Cramem a Charlesem J. Pedersenem. Práce Jean-Marie Lehna přispěly velkou měrou k definici nové oblasti chemie, kterou navrhl pojmenovat supramolekulární chemií. Od září roku 2006 je členem Rady pro vědu a technologii.

 

 

www.sanofi-aventis.com

Autor: zpracováno redakčně