Medicína

Léčebně ozdravný pobyt VZP – Mořský koník 2009


Kategorie: Aktuality 
12.říjen 2009
Dle TZ Mgr. Jiřího Roda, vedoucího tiskového oddělení a tiskového mluvčího VZP ČR se dosud zúčastnilo 90 000 dětí léčebně ozdravného pobytu Mořský koník (MK), který již 16 let pořádá VZP pro své malé klienty trpící některými chronickými onemocněními. Třítýdenní pobyt u moře pomáhá dětem především posilovat imunitu a snižuje krátkodobou absenci ve škole. V letošním roce se Mořský koník konal v nových lokalitách, které vzešly z výběrového řízení. V Řecku, u Egejského moře, v hotelovém komplexu Poseidon Beach, Neos Marmaras. V Chorvatsku, u Jaderského moře, v hotelovém komplexu Adriatic Vrboska, ostrov Hvar.

V každém pobytovém místě se konalo  pět na sebe navazujících třítýdenních turnusů. V Chorvatsku v období 25. 5. – 7. 9. 2009, v Řecku v období 1. 6. – 14. 9. 2009. Celkem se tak v roce 2009 uskutečnilo 10 turnusů. Celková ubytovací kapacita je pro 3 200 dětí. V Chorvatsku se MK zúčastnilo celkem 1 564 dětí, v Řecku 1 567 dětí. Průměrná obsazenost turnusů byla 313,1 dětí, což je 97,8%. Nejmenší zájem byl jako vždy o turnusy první, největší pak o turnusy prázdninové.

 

V obou lokalitách byly děti ubytovány ve 2 – 4 lůžkových pokojích s vlastním sociálním zázemím. Stravování bylo zajištěno v samostatné jídelně. Kromě možnosti koupání v moři měly k dispozici několik sportovišť, společenskou místnost a další prostory pro trávení volného času. Každý turnus měl připraven program, který zajišťovali sportovní instruktoři. Děti měli k dispozici nepřetržitou zdravotní péči českým kvalifikovaným zdravotnickým personálem s možností ošetřování akutně nemocných dětí na izolacích.

 

Děti vždy procházejí vstupní a výstupní lékařskou prohlídkou, proto lze k pobytu přijmout i takové děti, které vyžadují pečlivý dohled a trvalou pozornost zdravotníků. Při pobytech se v denním režimu klade důraz na proměnlivou zátěž a střídání různých aktivit. Vážnější úrazy byly zaznamenány dva – jeden v Chorvatsku a jeden v Řecku. V obou případech se děti po pádu zranily na hlavě. Po vyšetření v místních zdravotnických zařízeních se ani u jednoho úrazu nepotvrdily závažnější komplikace a obě děti mohly po nezbytném sledování stavu pobyt dokončit.

 

Třítýdenní pobyt u moře přináší dětem zejména posílení jejich imunity. V dlouhodobém horizontu po absolvování pobytu u moře poklesl počet dětí, které kvůli onemocnění astmatem kašlou i během dne anebo mívají subjektivní pocit dušnosti. U kožních onemocnění se po absolvování MK snížila potřeba použití kortikoidních mastí (silně účinná mast s hormonální příměsí) při ošetřování kůže – 60 % dětí nepotřebovalo po pobytu u moře žádné masti tohoto druhu. Významně se také snížila krátkodobá absence dětí ve škole.

 

Mořský koník je určen pro děti ve věku 6 –17 let, které se léčí pro některé z uvedených chronických onemocnění: psoriáza (L40) všech forem nebo rozsáhlejší atopický ekzém (L20), dermorespirační syndrom (atopický ekzém L20 + chronické onemocnění dolních cest dýchacích J40-J45), bronchiální astma (J45) a jeho podskupiny a chronická obstruktivní plicní nemoc (J448), alergická rýma způsobená pylem (J301) a chronický zánět vedlejších nosních dutin (J32) a jiné respirační, dermatologické, alergologické a ORL indikace, kde je přímořská léčba vhodná.

 www.vzp.cz

Autor: zpracováno redakčně