Medicína

Časopis Med AD News označil lék Humira titulem „Lék roku“


Kategorie: Aktuality 
12.říjen 2009
Časopis Med AD News koncem srpna 2009 v části své výroční zprávy o nejlépe prodávaných lécích označil lék Humira titulem „Lék roku“ (Medicine of the Year). Humira byla rovněž hlavním tématem v červencovém čísle 2009 časopisu. Článek upozorňuje na úspěchy léku Humira, jeho indikační spektrum, a to, že zaujímá 13. místo mezi všemi proskripčními léky s nejvyšším výnosem. Pro společnost je však důležité, že Humira je Lékem roku pro zhruba 350 000 pacientů na celém světě.

 

HUMIRA je jediná plně humánní monoklonální protilátka schválená pro léčbu středně těžké až těžké revmatické artritidy (RA), psoriatické artritidy (PsA), středně těžké až těžké formy  psoriázy, ankylózní  spondylitidy (AS), těžké formy Crohnovy nemoci a středně těžké až těžké polyartikulární juvenilní idiopatické artritidy (JIA) ve Spojených státech a v Evropě. 

 

HUMIRA je podobná protilátkám, které se normálně nacházejí v lidském těle. Působí tak, že blokuje α- faktor nekrózy tumoru  (TNF-α), což je bílkovina, která – je-li produkována v nadměrném množství – hraje klíčovou roli v zánětlivé odezvě mnohých onemocnění imunitního systému.  Lék má rozsáhlou databázi klinické bezpečnosti, vyplývající z šesti indikací v posledních 11 letech.  Ke dnešnímu dni  databáze klinických zkoušek přípravku pro všechny indikace zahrnuje  více než 20.000 pacientů, což představuje více než 38.000 pacient/rok (“pacientoroků”) expozice, včetně pacientů na kontinuální terapii trvající až 8 roků. Byla schválena v 79 zemích a v současné době jí užívá více než 350 000 lidí na celém světě.

 

V Evropě je  přípravek v kombinaci s methotrexatem (MTX) indikován pro léčbu středně těžké až těžké aktivní RA u dospělých pacientů, u nichž byla nedostatečná odezva na antirevmatické preparáty modifikující onemocnění (disease-modifying anti-rheumatic drugs - DMARDs) včetně MTX, a pro léčbu těžké, aktivní a progredující RA u dospělých, kteří nebyli předtím léčeni  MTX.  Může se podávat jako monoterapie v případě nesnášenlivosti MTX nebo tehdy, jestliže pokračování léčby MTX není vhodné.  Bylo prokázáno rentgenologicky, že  snižuje rychlost progrese poškozování kloubu a že zlepšuje fyzikální funkci kloubů, podává-li se společně s MTX.

           

Je rovněž indikována pro léčbu těžké, aktivní AS u dospělých, u nichž se projevila nedostatečná odezva na konvenční terapii.

 

HUMIRA je indikována pro léčbu těžké aktivní formy Crohnovy nemoci u pacientů, kteří nereagují na plnou a dostatečnou terapii kortikosteroidy anebo imunosupresivy, či kteří tuto terapii nesnášejí nebo je u nich kontraindikována z lékařských důvodů. Při indukční terapii by se měla podávat v kombinaci s kortikosteroidy. I v těchto případech se může podávat jako monoterapie, pokud pacient nesnáší kortikosteroidy nebo pokud dlouhodobá léčba kortikosteroidy není vhodná.

 

V kombinaci s methotrexatem je indikována pro léčbu aktivní polyartikulární juvenilní idiopatické artritidy u mladistvých pacientů ve věku od 13 do 17 let,  u nichž byla nedostatečná odezva na jeden druh nebo více typů DMARD. Rovněž zde se může podávat jako monoterapie v případě intolerance  methotrexatu, nebo jestliže je delší léčba methotrexatem nevhodná.

 

www.abbott.com

 

 

Autor: zpracováno redakčně