Medicína

Světový den duševního zdraví - 10. říjen a


Kategorie: Aktuality 
06.říjen 2009
Světová federace pro duševní zdraví (World Federation for Mental Health (WFMH) vyhlašuje Světový den (The World Mental Health Day) na 10. října již od roku 1992. Hlavním záměrem je podpora úsilí o dosažení duševního zdraví. Ústřední představou je svět, v němž je duševní zdraví základní prioritou zdravotníků, občanů, politiků, komunit, institucí a států.

V rámci dne duševního zdraví nabízí Centrum pro rozvoj duševního zdraví ve spolupráci s Centrem sociálních služeb v krizovém centru RIAPS v Chelčického ulici 39 v Praze 3 v těchto dnech  až do 10. října od 13. do 19. hodin  bezplatné konzultace psychologa nebo psychiatra. Porady jsou  zcela anonymní, lze je využít bez  předchozího objednání a jsou určeny těm,  kteří prožívají krizové situace nebo další psychické problémy a ne zcela jsou schopni se s nimi vyrovnat. Akci finančně podporuje Elli Lilly ČR, s.r.o., a společnost Johnson & Johnson, s.r.o.

 

Centrum pro rozvoj duševního zdraví je nestátní nezisková organizace, která působí od roku 1995. Jejím posláním je péče o osoby s duševním onemocněním v ČR, poskytování informací a pomoc při řešení problémů v oblasti duševního zdraví. (www.cmhcd.cz )

 

Kromě tohoto tzv. nízkoprahových zařízení pomáhají veřejnosti i on-line poradny. Jednou z nich je www.stopstigma.cz , kde mimo psychiatrů a psychologů je k dispozici také adresář služeb v celé ČR.

 

U nás je těchto služeb v porovnání  se zahraničím málo. V celé ČR jsou pouze čtyři krizová centra, z nichž dvě jsou v Praze, jedno v Brně a jedno v Ostravě. Cílem poradny Centra je nejen zvýšit alespoň dočasně dostupnost odborné pomoci obyvatelům Prahy, ale  v rámci Dne duševního zdraví upozornit rovněž na nedostatečnou síť „první pomoci pro trpící lidskou duši“!

 

Dle TZ www.cmhcd.cz

 

Autor: zpracováno redakčně