Medicína

Acylpyrin – mnohostranný lék


Kategorie: Aktuality 
03.říjen 2009
Z historie je známo, že řecký lékař Hippokrates již v 5. stol. př. n. l.při používání bylin k léčbě si povšiml, že odvar z kůry vrby bílé tiší bolest a snižuje horečku. Roku 1763 byly tyto vlastnosti kůry vrby bílé potvrzeny a vědecky dokázány. Další postupy, které z odvaru udělaly lék patřily chemikům a farmakologům. Po vyextrahování účinné látky z kůry a odstranění nežádoucích účinků (hořká chuť, průjem, silné dráždění žaludeční sliznice) a přidáním další molekuly – kyseliny octové vznikl první lék – v roce 1897 – tehdy s názvem aspirin.

Po první světové válce se tento lék rozšířil po celém světě. V USA a Británii přestal být výrobní název patentově chráněn, v jiných zemích patentová ochrana názvu platí nadále. U nás se začal vyrábět pod názvem Acylpyrin. (Aspirin i Acylpyrin obsahují tutéž účinnou látku – kyselinu acetylsalicylovou.) Průmyslově se vyrábí z fenolu a v roce 1897 se stal první syntetickou látkou používanou k léčení. Přesný mechanismus působení v lidském těle ale objevil až v roce 1982 britský vědec John R. Vane. Za výsledek svého výzkumu byl povýšen do šlechtického stavu a obdržel Nobelovu cenu.

Lék působí proti horečce, dokáže tlumit mírnou až střední bolest hlavy i kloubů a má kromě protizánětlivého účinku také vliv na  krevní destičky.  Těm brání ve shlukování a předchází tak vzniku krevních sraženin. Této vlastnosti se využívá při  prevenci infarktů a mrtvic a léčebně jako součást protitrombotické léčby, např. po operativním zákroku na srdci, nebo při cestování letadlem). Některé studie dokonce uvádějí, že nízké dávky acylpyrinu chrání člověka před rakovinou tlustého střeva a konečníku.

 Nutno však upozornit, že lék také zvyšuje riziko krvácení a zásadně se nepodává kojencům a dětem, u kterých může způsobit při virovém onemocnění tzv. Reyeův syndrom (těžké onemocnění s poruchou jater a nervovými příznaky).

Ačkoliv má Acylpyrin mnohostranné využití stále zůstává jedním z léků první volby při běžném nachlazení i při chřipkovém onemocnění. Odstraňuje nepříjemné chřipkové obtíže, jako jsou bolesti hlavy, svalů, kloubů a zmírňuje nástup teplot. Výhodný je v kombinaci s vitamínem C, který podporuje oslabený imunitní systém při virových infekcích.

 Acylpyrin C i Acylpyrin samotný jsou volně prodejné léky (i v rozpustné formě).  Vždy však je nutno  poradit se o užívání léku s lékařem a pečlivě si pročíst příbalový leták!

www.focus-agency.org

Autor: zpracováno redakčně