Medicína

Abbott a výrobce minimálně invazivní technologie pro úpravu srdeční chlopně


Kategorie: Aktuality 
05.říjen 2009
Společnost Abbott počátkem září 2009 oznámila, že došlo k definitivní dohodě o získání zbývajícího podílu společnosti Evalve, Inc., jedničky v rozvoji zdravotnických prostředků pro minimálně invazivní úpravu mitrálních srdečních chlopní. Tato situace poskytne společnosti Abbott příležitost vstoupit do rychle se rozvíjející oblasti nechirurgického řešení strukturálních onemocnění srdce, při kterém lékaři používají speciální katetry k úpravě nebo náhradě základních strukturálních částí srdce, jako jsou mitrální a aortální chlopně.

Mitrální regurgitace – zpětný tok krve – je stav, při kterém se mitrální chlopeň nedokáže úplně uzavřít a je to nejběžnější typ nedostatečnosti srdeční chlopně. Postižením trpí miliony lidí na celém světě. Tradičně se mitrální regurgitace řeší otevřenou operací srdce, avšak pouze 20 %  z celkového počtu 600 000 pacientů každý rok takto diagnostikovaných v Evropě a ve Spojených státech tuto operaci skutečně podstoupí.

 

Minimálně invazivní katetrový systém MitraClip® společnosti Evalve, který dokáže sepnout cípy chlopně a zamezit tak zpětnému toku krve, je první komerčně dostupný prostředek schválený v Evropě pro nechirurgickou úpravu chlopně u pacientů trpících nedostatečností mitrální chlopně. Pacienti v Evropě již výhod této technologie využívají od loňského roku, ve kterém byl také systém oceněn  známkou CE.

 

Podle podmínek smlouvy získá Abbott 90 % zbývajících akcií Evalve, Inc., které dosud nevlastní, za platbu předem v částce 320 milionů USD a po splnění určitých regulatorních kroků za další platbu ve výši 90 milionů USD. Tato transakce neovlivní uveřejněné údaje o zisku na jednu akcii pro rok 2009.

 

Transakce  bude uzavřena podle obvyklých podmínek včetně povolení od Úřadu pro hospodářskou soutěž. Společnost Abbott očekává, že transakce bude dokončena a  zcela uzavřena ve čtvrtém čtvrtletí roku 2009.         

 

 

Abbott je farmaceutická společnost s globální působností, která se věnuje výzkumu, vývoji, výrobě a marketingu léčiv a zdravotnických prostředků, včetně nutričních produktů, přístrojů a diagnostik.

www.abbott.cz

www.abbott.com .

www.evalveinc.com

 

Autor: zpracováno redakčně