Medicína

Národní den epilepsie – 30. září


Kategorie: Aktuality 
30.září 2009
Cílem Národního dne epilepsie je informovat širokou veřejnost o nemoci, kterou trpí více než 1 % obyvatel a která kromě genetických dispozic může z různých důvodů kdykoli postihnout kohokoli. Vzhledem k tomu, že se o epilepsii stále mezi veřejností mnoho neví, je obávaná a k lidem s tímto onemocněním je přistupováno se značnou nejistotou, je záměrem Společnosti „E“ informace veřejnosti podávat.

Již pošesté si pacienti s epilepsií, jejich blízcí a ostatní zájemci o tuto problematiku připomenou Národní den epilepsie, který připadá na 30. září. Ve spolupráci s odborníky jej roku 2004 založilo občanské sdružení Společnost "E".

 

Epilepsie je onemocnění, které se vzhledem k více druhům této nemoci projevuje různými typy záchvatů – např. nevnímáním, brněním, třesem, křečemi, bezvědomím aj. Epileptických záchvatů se není třeba bát, v případě jejich výskytu je však nutné znát základy první pomoci. Epilepsie bývá vrozená, ale může se vyskytnout i náhle - kdykoli a u kohokoli v našem okolí. Může být vyvolána např. úrazem, stresem, vyčerpáním nebo operací. Přestože je epilepsie jedním z nejstarších a nejčastějších postižení mozku, patří spíše k onemocněním fyzickým nežli psychickým. Léčí se pomocí antiepileptik, dodržováním správné životosprávy, případně operativně.

 

V pražském stacionáři Společnosti "E" proběhne Den otevřených dveří a několik přednášek, díky nimž se lidé mohou dozvědět důležité informace o nemoci a o  každodenních starostech pacientů, kteří trpí tímto onemocněním.  

 

Aktivity Společnosti „E“ u příležitosti Národního dne epilepsie:

Ø       2. 10. Český a slovenský sjezd epileptologů v Průhonicích – Společnost "E" zde pravidelně každý rok vystavuje a předává informace o epilepsii, o svých nových projektech a celkové činnosti sdružení. 

Ø       8. 10. Den otevřených dveří v pražském stacionáři Společnosti "E" – v rámci setkání členů, přátel a dalších zájemců o problematiku epilepsie zde budou probíhat ukázky členských rukodělných prací a nabídky odborného poradenství v oblasti neurologie, psychologie a sociálních služeb. Hosté budou seznámeni s programem stacionáře a s celkovou činností Společnosti "E" a pro zpestření si budou moci vyslechnout i několik rad a zajímavostí od bylinkáře Pavla Váni. Dny otevřených dveří budou formou setkání, přednášek a poradenství probíhat i v brněnském a ostravském klubu Společnosti "E".

Ø       21. 10. Odborný seminář na téma epilepsie v pražském stacionáři Společnosti "E" – široká veřejnost se zde dozví, jak poskytnout první pomoc při záchvatech
a další informace.

 

Společnost „E“ je občanské sdružení, které bylo založeno roku 1990 rodiči a přáteli osob s epilepsií. Vzniklo na podporu lidi nemocných epilepsií k umožnění jejich rovnocenného zapojování do běžného života. V současné době Společnost „E“ sídlí ve svém pražském stacionáři, kde zajišťuje celoroční program a odkud organizuje svoji celorepublikovou činnost sloužící klientům všech věkových kategorií.

 

Dle TZ Společnosti „E“ / Czech Epilepsy Association, o. s., Praha 4,
 e-mail: info@spolecnost-e.cz,

 www.spolecnost-e.cz

www.amic.cz

Autor: zpracováno redakčně