Medicína

„Ostrovy života“ zachraňují děti ve Fakultní Thomayerově nemocnici


Kategorie: Aktuality 
24.září 2009
Nadace Charty 77 získala z Norských fondů grant ve výši 761 657 Euro. Celkem bylo zakoupeno 12 kompletů přístrojového vybavení - resuscitační vyhřívané lůžko, přístroj pro umělou plicní ventilaci pro novorozence a pulzní oxymetr. Úkolem intenzívních novorozeneckých inkubátorů a specializovaného technického vybavení, tzv. Ostrovů života, je poskytnout nedonošeným novorozencům špičkovou péči v prvních okamžicích jejich života a zvýšit tak jejich šanci na přežití. Jeden z kompletů pomáhá ve Fakultní Thomayerově nemocnici.

Ačkoliv dochází k nárůstu počtu dětí předčasně narozených, úmrtnost novorozenců v Česku se snižuje. Jak ukazují poslední výzkumy, jedním z klíčových faktorů pro snížení novorozeneckého postižení a úmrtnosti je péče v prvních okamžicích na porodním sále a další vysoce kvalitní péče v následných hodinách na jednotce intenzívní a resuscitační péče.

 Pro její poskytnutí se však stále nedostává potřebného množství vysoce kvalitních přístrojů na porodních sálech. Novorozenci jsou velmi citliví na změny a udržení  teploty. Udržení vlhkosti prostředí je významnou součástí péče po porodu. Stabilní prostředí udržují novorozenecké inkubátory.

 Nejčastějším problémem předčasně narozených dětí je nezralost plic, kterou pomáhají léčit přístroje podporující dýchání. Díky grantu z Norského finančního fondu jsou zakoupeny moderní inkubátory a přístroje pro umělou plicní ventilaci ve 12 perinatologických centrech po celé České republice. Během provozu tohoto přístrojového vybavení již první měsíc v Thomayerově nemocnici přijali více než 40 novorozenců vyžadujících podporu životních funkcí. Přístroje z Norských fondů významně přispěly ke zkvalitnění péče Novorozeneckého oddělení ve FTN v Praze Krči.

Nadace Charty 77 účastí v tomto projektu navázala na úspěšný charitativní projekt Ostrovy života. Jeho cílem bylo vybudování center, která zachraňují životy dětí, ve fakultních nemocnicích v celé republice. Činnost Nadace Charty 77 přešla plynule ze Stockholmu, kde ji profesor František Janouch v roce 1978 založil, do Prahy a od února 1990 je registrována v Československu.

 Nadace z  široce pojímané obrany lidských práv, podpory pronásledovaných disidentů a nezávislé kultury, přešla k podpoře celé škály kulturně humanitárních aktivit a stala se průkopníkem občanské společnosti.  Svými aktivitami dokázala prakticky pomoci dnes už tisícům jednotlivců v řešení jejich neobyčejně složitých sociálních, zdravotních a ekonomických problémů.

Dle TZ  FTN Praha

www.amic.cz

Autor: zpracováno redakčně