Medicína

Otázka pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
22.září 2009
Studuji na střední škole, takže za mne je plátcem pojistného stát. Změní na tom něco fakt, že si budu přivydělávat? Je rozdíl, pokud to bude v pracovním poměru nebo brigádně, na smlouvu o provedení práce či smlouvu o pracovní činnosti?

Odpovídá  Mgr. Jiří Rod,vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

Za studenta ve věku do 26 let platí pojistné na zdravotní pojištění stát jako za nezaopatřené dítě, jestliže se soustavně připravuje na budoucí povolání. Za soustavnou přípravu dítěte na budoucí povolání na střední škole se považuje studium na středních školách, konzervatořích a vyšších odborných školách, zapsaných do rejstříku škol a školských zařízení, a na středních školách zřizovaných ministerstvy obrany, vnitra a spravedlnosti v České republice.

 

Pokud studujete na některé z těchto středních škol a budete mít příjem ze zaměstnání, který podléhá odvodům pojistného na veřejné zdravotní pojištění, platí pojistné nejen stát, ale i zaměstnavatel. Na této platbě se podílí jednou třetinou zaměstnanec a dvěma třetinami zaměstnavatel. Pro zaměstnance, za kterého je zároveň plátcem pojistného stát, neplatí zákonem stanovený minimální vyměřovací základ 8 000 Kč, tzn. že platí pojistné ze svého skutečně dosaženého příjmu. Bude-li tedy váš příjem nižší než 8 000 Kč, nemusíte doplácet pojistné do zákonem stanoveného minima.

 

Kdybyste si přivydělával na základě dohody o pracovní činnosti, budete pro účely zdravotního pojištění považován za zaměstnance pouze v případě, že v kalendářním měsíci dosáhnete započitatelného příjmu, kterým je částka 2 000 Kč. Jestliže budete pracovat na dohodu o provedení práce, nebudete z pohledu zdravotního pojištění považován za zaměstnance a z této činnosti se pojistné platit nebude. V tom případě by za vás platil nadále pojistné jen stát.

 

Jiná situace je u dálkového, distančního, večerního nebo kombinovaného studia na středních školách. Je-li student v době takového studia výdělečně činný nebo má-li nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci, není za něj stát plátcem pojistného jako za nezaopatřené dítě.

www.vzp.cz

 

 

 

 

 

Autor: zpracováno redakčně