Medicína

21. září - Mezinárodní den Alzheimerovy choroby


Kategorie: Aktuality 
20.září 2009
Celosvětová organizace Alzheimer Disease International upozorňuje, že mnoho lidí s demencí je diagnostikováno příliš pozdě. Určení správné diagnózy je nezbytnou podmínkou pro zahájení správné léčby; zpožďování diagnózy má vliv na úspěšnost léčby a pozdější kvalitu života nemocných a také jejich rodinných pečujících. Možnou příčinou zpožďování diagnózy je podceňování příznaků Alzheimerovy choroby jako jsou například problémy s pamětí. Zapomínání ve stáří je často považováno za normální, nebývá mu věnována pozornost. Diagnóza pak bývá určena příliš pozdě.

Včasnou  diagnózu zdůrazňuje především Česká alzheimerovská společnost (ČALS). Za výrazné podpory sponzorů (společnosti Pfizer a Beaufour IPSEN) v loňském roce zahájila projekt „Dny paměti“, který je zaměřen na včasnou diagnózu. Projekt spočívá v  důkladném vyšetření paměti za pomoci sady testů. Bezplatné vyšetření, které trvá přibližně hodinu, nabízí ČALS zájemcům na 23 místech republiky. Od loňského června proškolení spolupracovníci vyšetřili více než 2000 lidí, více než 800 z nich bylo doporučeno k specialistům – psychiatrovi anebo neurologovi, kteří je převzali do další péče.

Doc.MUDr. Iva Holmerová, předsedkyně společnosti, k výsledkům projektu doplňuje: „Dny paměti ukazují, že sledování paměti je důležité. Na předběžné výsledky projektu můžeme nahlížet vlastně optimisticky: více než polovina vyšetřených prozatím nepotřebuje lékařskou péči. 41 % vyšetřených odesíláme ke specialistovi, důležité je ale poznamenat, že někteří z nich netrpí žádnou z příčin demence, ale jsou například depresivní, či mají jiné problémy, které se projevují zapomínáním. Správná diagnóza - rozpoznání příčin problémů s pamětí, je proto nezbytným krokem pro zahájení léčby, která v této fázi může přinášet pozitivní výsledky.“

Alzheimerova choroba je nejčastější příčinou demence. Syndrom demence je progredující onemocnění, které vede k úplné ztrátě soběstačnosti nemocného. Častěji se objevuje ve stáří. Podle posledních prevalenčních studií v České republice nějakou formou demence trpí více než 120 000 obyvatel. Oproti dřívějším předpokladům je to přibližně o 10 000 lidí více. V celé EU žije přibližně 7,3 miliónu lidí s demencí. Vzhledem ke stárnutí evropské populace se dá očekávat, že v roce 2050 bude v EU žít více než dvojnásobek lidí s demencí.

Česká alzheimerovská společnost je občanské sdružení, které od svého vzniku v roce 1997 sdružuje rodinné a profesionální pečující o lidi s demencí. Cílem sdružení je pomoc a podpora lidem postiženým demencí. Demencí jsou přitom postiženi jak samotní nemocní, tak jejich rodinní pečující. ČALS poskytuje sociální služby (poradenství a respitní péči v domácnostech), vydává informační materiály (informační letáky, obsáhlejší brožury a publikace), pořádá konferenci Pražské gerontologické dny, koordinuje projekt Dny paměti zaměřený na včasnou diagnostiku Alzheimerovy choroby, zabývá se certifikací kvality zařízení, která poskytují služby pro lidi postižené syndromem demence a spravuje dvě základní webové stránky www.alzheimer.cz a www.gerontologie.cz.

ČALS je respektovaným členem dvou mezinárodních organizací Alzheimer Europe a Alzheimer Disease International.

Dle TZ Martiny Mátlové, Gerontocentrum, Praha

Autor: zpracováno redakčně