Medicína
Uchováváme potraviny správně?
Dnes zavařuje 85 % procent starších
českých rodin, ale jen 69 % mladších. Naopak mladší rodiny z 94 % procent
zamražují. Ubývá ale také kdysi neodmyslitelného převařování čerstvého mléka
v domácnostech, aby se prodloužila jeho trvanlivost. Už jen 3 %
mladších rodin převařují čerstvé mléko, aby jim doma déle vydrželo.
Mnohem častěji si dnes koupí šetrněji zpracované trvanlivé mléko. Přibližně na
stejné úrovni je u starších i mladších rodin sušení potravin (asi 40 %
rodin).
Dříve
velmi častý a v podstatě i nutný způsob domácí úpravy mléka – převaření
čerstvého mléka, aby déle vydrželo – je dnes už na ústupu. Nutnost převařit
mléko zůstává pouze u mléka zakoupeného v nesterilním obalu jako je např.
mléko na farmách. Takové mléko se doporučuje doma převařit neboť neprošlo žádnou
kontrolou kvality. Mezi respondenty existují jen 3 % těch, kdo převařují čerstvé
mléko. Prodejní síť totiž dnes nabízí šetrně zpracované trvanlivé mléko bez
konzervantů balené v kartonu, které je běžně dostupné a mnohem lépe vyhovuje
modernímu životnímu stylu. Navíc je zpracováno mnohem šetrnější metodou než je
převaření.
Průzkum
dále sledoval nejčastější chyby při domácím zpracování potravin – mražení,
sušení, zavařování a převařování. Ukázalo se, že téměř 15 % Čechů se nebojí
konzumovat jednou rozmražené a znovu zamražené potraviny, ačkoli odborníci
jednoznačně upozorňují na zdravotní rizika opětovného zamražování potravin, což
je zvláště nebezpečné u masa, kde mimo mikrobiální exploze dochází
k rozkladu bílkovin.
Podobně například 7 % Čechů klidně
konzumuje například plísní napadené džemy i jiné potraviny (po odstranění
viditelné plísně). Přitom odborníci neustále upozorňují na skutečnost, že plísní
napadené potraviny jsou napadené celé a mohou obsahovat vysoce nebezpečné
mykotoxiny podezřelé z působení otrav nebo přispívání ke vzniku
rakoviny.