Medicína

Uchováváme potraviny správně?


Kategorie: Aktuality 
17.září 2009
Podle průzkumu společnosti Tetra Pak, světového výrobce kartonových nápojových obalů, provedeného ve spolupráci se serverem vareni.cz na téma dlouhodobého uchování potravin v domácnostech se ukazuje, že starší domácnosti se připravují na zimu mnohem častěji zavařováním, mladší rodiny dávají přednost zamražení potravin.

 Dnes zavařuje 85 % procent starších českých rodin, ale jen 69 % mladších. Naopak mladší rodiny z 94 % procent zamražují. Ubývá ale také kdysi neodmyslitelného převařování čerstvého mléka v domácnostech, aby se prodloužila jeho trvanlivost. Už jen 3 % mladších rodin převařují čerstvé mléko, aby jim doma déle vydrželo. Mnohem častěji si dnes koupí šetrněji zpracované trvanlivé mléko. Přibližně na stejné úrovni je u starších i mladších rodin sušení potravin (asi 40 % rodin).

 

Dříve velmi častý a v podstatě i nutný způsob domácí úpravy mléka – převaření čerstvého mléka, aby déle vydrželo – je dnes už na ústupu. Nutnost převařit mléko zůstává pouze u mléka zakoupeného v nesterilním obalu jako je např. mléko na farmách. Takové mléko se doporučuje doma převařit neboť neprošlo žádnou kontrolou kvality. Mezi respondenty existují jen 3 % těch, kdo převařují čerstvé mléko. Prodejní síť totiž dnes nabízí šetrně zpracované trvanlivé mléko bez konzervantů balené v kartonu, které je běžně dostupné a mnohem lépe vyhovuje modernímu životnímu stylu. Navíc je zpracováno mnohem šetrnější metodou než je převaření.

 

Průzkum dále sledoval nejčastější chyby při domácím zpracování potravin – mražení, sušení, zavařování a převařování. Ukázalo se, že téměř 15 % Čechů se nebojí konzumovat jednou rozmražené a znovu zamražené potraviny, ačkoli odborníci jednoznačně upozorňují na zdravotní rizika opětovného zamražování potravin, což je zvláště nebezpečné u masa, kde mimo mikrobiální exploze dochází k rozkladu bílkovin.

 

 Podobně například 7 % Čechů klidně konzumuje například plísní napadené džemy i jiné potraviny (po odstranění viditelné plísně). Přitom odborníci neustále upozorňují na skutečnost, že plísní napadené potraviny jsou napadené celé a mohou obsahovat vysoce nebezpečné mykotoxiny podezřelé z působení otrav nebo přispívání ke vzniku rakoviny.

 

www.bezkonzervantu.cz

www.tetrapak.com

www.amic.cz

 

Autor: zpracováno redakčně