Medicína

Otázka pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
15.září 2009
Může praktický lékař předepsat lék, který jinak smí předepisovat jen specialista, pokud by pacient byl ochoten si ho uhradit?

Odpovídá Mgr. Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

U některých léčivých přípravků existují tzv. preskripční a indikační omezení, což znamená, že je může předepisovat pouze lékař specialista určené odbornosti (onkolog, revmatolog, gynekolog apod.), resp. že je lze předepisovat jen stanoveným skupinám pacientů.

 

Z hlediska zdravotních pojišťoven se tato omezení týkají pouze úhrady z veřejného zdravotního pojištění. Pokud by některý z léčivých přípravků s preskripčním nebo indikačním omezením byl předepsán na účet pojišťovny lékařem mimo vymezené odbornosti, resp. pacientovi mimo vymezené indikace, jednalo by se o porušení platných právních předpisů a smlouvy se zdravotní pojišťovnou na straně lékaře. Pojišťovna provádí kontrolu ve smluvních zdravotnických zařízeních, a pokud zjistí nesprávné či neoprávněné předepisování léčivých přípravků, uplatní vůči předepisujícímu lékaři příslušné sankce.

 

Jsou-li splněna indikační omezení, daná vyhláškou MZ o úhradě léčiv a potravin pro zvláštní lékařské účely, mají tyto léčivé přípravky stanovenu úhradu z veřejného zdravotního pojištění a pacient hradí pouze případný doplatek. Jestliže si některý z léčivých přípravků s preskripčním a indikačním omezením chce zaplatit běžný pacient ze svého, je celá věc mimo tento režim, a může (ale nemusí!) mu ho předepsat kterýkoli lékař.

 

Na preskripční a indikační omezení je v naprosté většině případů nutno nahlížet nejen ve vztahu k úhradě, ale i ve vztahu k hlediskům odborným. Neexistuje právní předpis, který by lékaři zakazoval předepsat nějaký léčivý přípravek. Lékař je však za léčbu a předepsané léčivé přípravky odpovědný.

 

Měl by používat jen ty, s nimiž je dostatečně seznámen, zná jejich indikace, kontraindikace, dávkování, vedlejší účinky, interakce s dalšími léky atd. Rovněž musí být schopen diagnostikovat chorobu a stupeň její závažnosti a vyhodnotit aktuální zdravotní stav pacienta ve vztahu k dané chorobě, přičemž může jít i o chorobu, jejíž léčba spadá do vysoce specializované péče. Může se tedy zcela oprávněně stát, že lékař některé léčivé přípravky odmítne předepsat – byť by si je pacient chtěl plně hradit.

 

www.vzp.cz

Autor: zpracováno redakčně