Medicína

Otázka pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
08.září 2009
Synovi je 24 let, studuje na vysoké škole a pojistné za něj platí stát. Nyní se léčí po těžkém úrazu a nebude moci delší dobu ve studiu pokračovat. Když studium přeruší, jak to bude s platbou pojistného?

Odpovídá Mgr. Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

Váš syn bude nadále posuzován jako nezaopatřené dítě a bude za něj plátcem pojistného na zdravotní pojištění stát. Za nezaopatřené dítě se podle zákona o státní sociální podpoře považuje dítě do ukončení povinné školní docházky a poté do 26. roku věku, nejen jestliže se soustavně připravuje na budoucí povolání, ale i pokud se nemůže připravovat na budoucí povolání nebo vykonávat výdělečnou činnost pro nemoc, nebo je neschopno z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu vykonávat soustavnou výdělečnou činnost.

 

 V době přerušení studia na vysokých školách (i na školách středních) se obecně nejedná o soustavnou přípravu dítěte na budoucí povolání a v této době nelze uznat dítě za nezaopatřené. Výjimkou je však právě případ, kdy k přerušení studia dojde z důvodu nemoci nebo pro úraz a dítě nebo jeho zákonný zástupce předloží zdravotní pojišťovně potvrzení ošetřujícího lékaře, že dítě v průběhu této nemoci nebo léčení úrazu nemůže studovat. Dalším potvrzením ošetřujícího lékaře je pak nutno doložit, do kdy nemoc nebo léčení úrazu znemožňovaly studium, a pouze do tohoto data je dítě považováno za nezaopatřené.

 

Pokud by váš syn po uzdravení ve studiu pokračoval s takovým odstupem, že by studoval i po dosažení 26. roku věku, nebyl by již – i když bude studovat a tedy se soustavně připravovat na budoucí povolání – posuzován jako nezaopatřené dítě a musel by si hradit pojistné na zdravotní pojištění sám, pokud by nebyl současně zaměstnán nebo by za něj nehradil pojistné z jiného důvodu stát.

www.vzp.cz

 

Autor: zpracováno redakčně