Medicína

E-Zubař – první vzdělávací seriál o dentální hygieně od září na internetu


Kategorie: Aktuality 
07.září 2009
Orbit klub, který působí v České republice od roku 2004 jako vzdělávací program pro laickou i odbornou veřejnost uvádí první vzdělávací seriál o dentální hygieně E-Zubař, který srozumitelnou a názornou formou vysvětluje veřejnosti kompletní péči o chrup. Seriál vznikl na základě průzkumů Orbit klubu mezi stomatology v letech 2006 až 2009, jak zaznělo na TK v Praze počátkem září 2009.

Průzkumy dlouhodobě poukazují na neuspokojivou informovanost veřejnosti – například 53 % pacientů neví, kdo je dentální hygienistka. Proto vznikl ve spolupráci s Českou akademií dentální estetiky čtrnáctidílný seriál, který bude veřejnosti od září dostupný na www.orbitklub.cz. Na portálu je rovněž dostupná stomatologická poradna a databáze stomatologů.

Ke vzniku informačního média, které by poskytlo komplexní pohled na péči o dentální zdraví, daly impuls výsledky průzkumů Orbit klubu z let 2006 – 2009. Bylo prokázáno, že oproti roku 2006 chodí na pravidelné prohlídky k zubaři o 9 % více pacientů, avšak stav chrupu populace se stále nelepší.

Podle stomatologů lidé stále neví, jak správně provádět domácí péči o chrup tak, aby dokázali sami zabránit vzniku zubního kazu, přitom jediným účinnými lékem je správné provádění dentální hygieny.

Čtrnáct dílů seriálu E-Zubař je natočeno v reálném prostředí zubní ordinace. Průvodcem je stomatolog MUDr. David Urie a dentální hygienistka Aneta Plocová, Dis. Názorné 3D animace a prostředí reálné ordinace jsou srozumitelné pro děti i dospělé. Odbornou správnost informací a postupů zaručuje spolupráce s Českou akademií dentální estetiky. Celý seriál bude dostupný ke shlédnutí na stránkách www.orbitklub.cz (první sekvence 3. září 2009).

Seriál E-Zubař má 14 dílů:

 

Seriál E-Zubař má 14 dílů:

1.

 Co je E-Zubař?

2.

 Proč je nutné čistit si zuby?

3.

 Víte co je zubní kaz, zánět dásní a paradentóza?

4.

 Jak a čím si máme čistit zuby?

5.

 Co je mezizubní kartáček?

6.

Jak používat mezizubní kartáček

7.

 Co je zubní nit?

8.

 Jak si vybrat správný zubní kartáček

9.

 Použití elektronického zubního kartáčku

10.

 Správná technika čištění zubů kartáčkem

11.

 Jak dlouho a kdy si čistit zuby?

12.

 Jak pečovat o dětské zuby

13.

 Péče o zuby s rovnátky

14.

Dentální doplňky a jejich použití

 

 

www.orbitklub.cz

www.amic.cz

 

Autor: zpracováno redakčně