Medicína

Zbytečný strach z kolonoskopie – výsledky průzkumu


Kategorie: Aktuality 
24.srpen 2009
Vyšetření pomáhá zachraňovat životy a šetří peníze ve zdravotním systému! Občanské sdružení Onkomaják nabízející pomoc onkologickým pacientům zorganizovalo ve spolupráci s agenturou Factum Invenio průzkum znalostí Čechů o rakovině tlustého střeva a konečníku. Osloveno bylo 513 respondentů v nejvíce ohrožené věkové skupině 50 - 75 let. V této věkové kategorii se rakovina tlustého střeva a konečníku vyskytuje nejčastěji. Výsledky ojedinělého šetření pomohou přesně zacílit celostátní osvětovou kampaň, kterou Onkomaják plánuje zahájit na podzim tohoto roku. Podrobné informace ke kampani budou zveřejněny za několik týdnů na tiskové konferenci za účasti zástupců občanského sdružení Onkomaják, Factum Invenio a České onkologické společnosti ČLS JEP.

 

Rakovina tlustého střeva a konečníku je u nás druhým nejčastějším nádorovým onemocněním. Při srovnání s jinými státy je v ČR dokonce nejvyšší výskyt tohoto onemocnění. Dle profesora MUDr. Jiřího Vorlíčka, CSc., předsedy České onkologické společnosti je každý rok v České republice zhoubný nádor tlustého střeva či konečníku zjištěn asi u 7800 osob.

 

Z hlediska velkého výskytu rakoviny tlustého střeva a konečníku v České republice je naprosto nezbytný screening, jehož hlavním přínosem je lepší prognóza nově diagnostikovaných pacientů. Plošný screening na úrovni celé populace umožňuje detekovat léčitelné nádorové onemocnění v jeho časných stadiích, kdy pacienti ještě nemají potíže a příznaky nemoci se neprojevují. Proto nejspolehlivějším vyšetřením tlustého střeva a konečníku je screeningová kolonoskopie.

 

 Ta navíc umožňuje odstranit podezřelé výrůstky ve střevě, čímž se pacient vyhne klasické operaci, která je pro organismus mnohem větší zátěží. Ve věkové kategorii 50 až 75 let absolvovalo kolonoskopické vyšetření 20 % osob (10 % preventivně a 10 % z důvodu již existujících obtíží). O preventivní kolonoskopické vyšetření projevuje zájem polovina obyvatel v nejohroženějším věku 50 až 75 let.

 

Vzdor těmto znalostem vzbuzuje kolonoskopické vyšetření u veřejnosti velké obavy.  Významně menší zájem o preventivní kolonoskopické vyšetření projevují lidé ve věku nad 65 let, lidé se základním vzděláním, rovněž lidé méně informovaní o rakovině tlustého střeva a konečníku a ti, kteří ještě kolonoskopické vyšetření neabsolvovali. Lidé, kteří již mají přímou zkušenost z kolonoskopického vyšetření, si uvědomují závažnost onemocnění a vyšetření posupují bez obav. Obavy z průvodních nesnází nebo bolesti však uvádí ve věkové skupině 70 až 75 až  89 % osob.

 

Z výzkumu rovněž vyplynulo, že informace o kolorektálním karcinomu již někdy vyhledala téměř čtvrtina lidí ve věku 50 až 75 let, přičemž nejčastější zdroj informací byl praktický lékař a masmédia v podobě televizních či rozhlasových pořadů.

 Znalosti nebo zprostředkované zkušenosti s rakovinou tlustého střeva a konečníku má poměrně vysoký podíl obyvatel. Téměř čtyři lidé z deseti uvádějí, že v jejich blízkém okolí někdo touto chorobou onemocněl. Informace o tomto typu rakoviny již na internetu vyhledalo celkem 9 % populace ve věku 50 až 75 let, častěji se přitom jednalo o muže než ženy; 4 procenta obyvatel pak na internetu navštívila i internetové stránky České onkologické společnosti www.linkos.cz.

 

 Podle lékařů i podle výpovědí většiny pacientů, kteří kolonoskopické vyšetření již absolvovali je strach z kolonoskopie zbytečný. Z výzkumu však rovněž vyplynulo, že pokud se chová většina lidí iracionálně a na vyšetření nejde, je to spíše z obavy před špatnými výsledky. Strach z bolesti je až druhotný a většinou slouží jako výmluva a důvod, proč jedinec na vyšetření nejde.

 

Lékaři dnes běžně tlumí nepříjemné až bolestivé pocity u citlivějších jedinců pomocí léků, a ti pak původně obávanou proceduru zvládnou bez jakéhokoli strádání. Samozřejmostí je totiž nitrožilní injekce proti bolesti. Celá procedura obvykle trvá kolem dvaceti minut. Dalších minimálně třicet minut je pak vyhrazeno pro odpočinek. Jíst a pít může člověk okamžitě po vyšetření,  do večera však jsou vhodné spíše dietnější potraviny. Před každým vyšetřením je vždy pacient podrobně informován.

 

Šetření s názvem „Povědomí populace ČR ve věku 50 - 75 let o rakovině tlustého střeva a konečníku (CRC)“ provedla společnost Factum Invenio technikou standardizovaného řízeného osobního rozhovoru na reprezentativním vzorku 513 respondentů vybraném kvótním způsobem. Kvótními proměnnými byly pohlaví, věk v pětiletých věkových intervalech, vzdělání, velikost místa bydliště a region. Dotazování proběhlo ve dnech 29. června – 10. července 2009. Data byla zpracována a vyhodnocena statistickým softwarem SPSS. Metodika zpracování výzkumu odpovídá standardům sdružení SIMAR a ESOMAR.

 

 

Dle TZ občanského sdružení Onkomaják

pavla.slosserova@onkomajak.cz

 

 

Autor: zpracováno redakčně