Medicína

Dotaz na VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
18.srpen 2009
Z různých důvodů nechci, aby můj nový zaměstnavatel věděl, u které zdravotní pojišťovny jsem pojištěna. Mám povinnost mu to ohlásit? Co se stane, když to neřeknu?

Odpovídá Mgr. Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

Zákon o veřejném zdravotním pojištění zcela jednoznačně říká, že povinnost oznámit zaměstnavateli svoji zdravotní pojišťovnu máte. Vyhnout se jí nijak nelze, protože za zaměstnance odvádí pojistné na zdravotní pojištění zaměstnavatel a musí vědět, komu je má odvést.

 

Zaměstnanec je povinen svému zaměstnavateli v den nástupu do zaměstnání sdělit, u které zdravotní pojišťovny je pojištěn. Stejnou povinnost má i tehdy, přestoupí-li k jiné zdravotní pojišťovně v době trvání zaměstnání; tuto povinnost musí splnit do osmi dnů ode dne změny zdravotní pojišťovny. Zaměstnavatel je dokonce povinen mu písemně potvrdit, že od něj takové sdělení přijal.

 

Zaměstnavatel pak má oznamovací povinnost vůči zdravotní pojišťovně - oznámení o změně zdravotní pojišťovny zaměstnancem je povinen provést u příslušné zdravotní pojišťovny nejpozději do osmi dnů od vzniku této skutečnosti. V praxi to znamená, že zaměstnance odhlásí od placení pojistného u původní zdravotní pojišťovny a přihlásí u té, kterou si zaměstnanec zvolil.

 

Odvod pojistného jiné zdravotní pojišťovně by měl stejné důsledky jako nehrazení, resp. zpoždění plateb, tedy penalizaci. A podle zákona zaměstnavatel má právo požadovat na zaměstnanci (i bývalém) úhradu penále, které zaplatil v souvislosti s neoznámením nebo opožděným oznámením změny zdravotní pojišťovny pojištěncem.

 

Za nesplnění oznamovací povinnosti podle může příslušná zdravotní pojišťovna uložit pojištěnci pokutu až do výše 10 000 Kč a zaměstnavateli až do výše 200 000 Kč. Při nesplnění oznamovací povinnosti zaměstnavatelem – když zaměstnanec svoji povinnost vůči němu splnil – uloží pokutu pouze zaměstnavateli. Zaměstnavatel má ale oznamovací povinnost vůči zdravotní pojišťovně jen tehdy, pokud mu zaměstnanec danou skutečnost sdělí.

 

Pokutu lze uložit do jednoho roku ode dne, kdy zdravotní pojišťovna zjistila nesplnění oznamovací povinnosti plátcem pojistného, nejdéle však do tří let od doby, kdy oznamovací povinnost měla být splněna. Při opakovaném nesplnění oznamovací povinnosti může pokuta dosáhnout výše dvojnásobku uložené pokuty.

 

www.vzp.cz

 

Autor: zpracováno redakčně