Medicína

Kristian Kodet zahajuje Svatoanenské odpoledne


Kategorie: Aktuality 
13.srpen 2009
Vernisáží k výstavě svých obrazů a grafik ve Svatoanenské kapli zahajuje akademický malíř tradiční akci, Svatoanenské odpoledne, které proběhne dne 13. srpna 2009 v atriu Hansenovy budovy ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně.

Kristian Kodet je uznávaným českým umělcem. Je typický svým bohémským zjevem, neokázalou elegancí, laskavým humorem, úsměvným vyjadřováním, tajemností.

Je nejmladším pokračovatelem výtvarné linie slavné rodiny Kodetů. Jeho  dědeček Emanuel Julian Kodet a otec Jan Kodet byli významnými českými sochaři. Jeho nevlastní bratr, Jiří Kodet, vždy elegantní a noblesní, byl svérázným hercem s obrovským šarmem.

 

V roce 1965,  ve svých šestnácti letech začal studovat na Akademii des Beaux Arts v Bruselu. V devatenácti letech zde měl svou první výstavu, kterou mu uspořádala galerie Disgue Rouge.

Po okupaci Československa Sovětskou armádou emigroval v roce 1968 se svou první ženou do Švýcarska. V tamních bankách visí doposud jeho obrazy. V roce 1970 se vrátil zpět do Prahy, avšak v roce 1970 opustil podruhé svou rodnou zemi a  odejel do Ameriky, kde pokračoval ve své malířské tvorbě a uskutečnil celou řadu samostatných výstav. Jeden z jeho obrazů visí ve Washingtonu v Bílém domě. Tehdy ho zakoupil prezident Ronald Reagan do své knihovny. Po Sametové revoluci se v roce 1990 opět vrátil do vlasti, kde žije a pracuje dodnes.

 

„Malování je pro mne zpověď, která mi dovoluji říci, co bych jinak neřekl. Je to taková moje třináctá komnata“.

 

Kristian Kodet  je svými díly zastoupen ve sbírkách a galeriích v Bruselu, Paříži, Ženevě, Curychu, New Yorku, Torontu, Ottawě, Vancouveru, Winnipegu, Los Angeles  i v mnoha českých galeriích.

 

Výstava bude ke shlédnutí v pracovní dny od 9.00 hod. do 17.00 hod. a potrvá do 18. září 2009.

 

www.amic.cz

 

Autor: zpracováno redakčně