Medicína

Supermoderní inkubátor ve FN Olomouc


Kategorie: Aktuality 
05.srpen 2009
Dle TZ z konce července začala v těchto dnech používat Fakultní nemocnice Olomouc supermoderní inkubátor, díky kterému mají nezralí novorozenci okamžitě po narození tu nejlepší péči. Pořídila jej díky podpoře Nadace Charty 77, která získala z Norských fondů grant na nákup dvanácti speciálních inkubátorů pro dvanáct center v České republice. Olomoucká porodnice je perinatologickým centrem, kam jsou soustředěny komplikované porody z celého kraje. Úmrtnost novorozenců je ve FN Olomouc i v celém Olomouckém kraji dlouhodobě pod republikovým průměrem, loni byla navíc rekordně nízká.

Grant z Norských fondů ve výši 761 657 Euro (cca 20 milionů korun) pokryje 85 procent nákladů na nákup těchto „ostrovů života“, zbylých 15 procent doplatily nemocnice, které vybavení využívají. Speciální sada, která nyní slouží už i v olomoucké porodnici, sestává z vyhřívaného resuscitačního lůžka, přístroje pro umělou plicní ventilaci a pulzního oxymetru monitorujícího okysličení organismu. „Jsou to opravdu ty nejlepší inkubátory. V České republice takové vybavení chybělo. Pomůže opět zlepšit péči o nedonošené novorozence, umožňuje totiž o tyto děti pečovat ještě šetrněji, než tomu bylo doposud,“ uvedl primář Novorozeneckého oddělení FNOL MUDr. Lumír Kantor, Ph.D., který se ještě ve funkci předsedy České neontologické společnosti podstatnou měrou zasloužil o získání prostředků z Norských fondů.

 

Inkubátor umožňuje minimální manipulaci s dítětem po porodu, což je u nedonošeného dítěte velmi důležité. Po narození je možno dítě ještě na porodním sále uložit do inkubátoru, který se pouhým stisknutím tlačítka změní na otevřené lůžko. Tělíčko novorozence je přitom stále dostatečně zahříváno. Podání léků, zavedení infuzí a podobně je možno provádět již v inkubátoru bez přesouvání dítěte.

 

Péče o matku a dítě má v Olomouckém kraji dlouhodobě velmi dobré výsledky. Objektivně to dokazují statistiky perinatální úmrtnosti, tedy počet dětí mrtvě narozených nebo zemřelých do sedmého dne po porodu, což je jeden z mezinárodně uznávaných ukazatelů kvality péče. V loňském roce byla perinatální úmrtnost v kraji hluboko pod republikovým průměrem a za posledních deset let jej přesáhla pouze dvakrát. Je to především díky skutečnosti, že až devadesát pět procent všech komplikovaných porodů v kraji je centralizováno do fakultní nemocnice. Dle přednosty Porodnicko-gynekologické kliniky FNOL je to společný úspěch Porodnicko-gynekologické kliniky, Novorozeneckého oddělení a Ústavu lékařské genetiky a fetální medicíny FNOL.

 

Statistiky rovněž ukazují, že se v posledních dvou desetiletích v Olomouckém kraji podařilo výrazně zlepšit péči o těhotnou ženu a novorozence. Pomohly bezesporu nové léky i přístrojová vybavení, ale zásadní roli má lepší organizace péče. Matky, u kterých hrozí předčasný či komplikovaný porod, jsou nyní ve většině případů včas dopravovány do FNOL.  Nezralí novorozenci tak mají specializovanou péči okamžitě po narození.

 

     

Dle TZ FNOL

Autor: zpracováno redakčně