Výživa a strava dětí

Aplikace z www.zijzdrave.cz


Kategorie: Výživa a strava dětí 
26.červen 2009
Školní stravování tvoří 35 % procent energetického příjmu dětí, přesto pětina českých dětí na obědy do školní jídelny vůbec nechodí. Ke změně chce přispět preventivní projekt Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR Žij zdravě, který připravil ve spolupráci s odborníky na výživu a známými kuchaři Filipem Sajlerem a Ondřejem Slaninou speciální internetovou aplikaci se vzorovými jídelníčky pro školní jídelny. Na výběru jídel se podílelo více než 500 dětí z českých škol.

Z dotazníkového průzkumu mezi 1630 dětmi z devíti základních škol a víceletých gymnázií, který proběhl v závěru loňského roku v rámci Jízdy kuchařů YesNeYes, vyplývá, že celých 60 % dětí se snaží dávat přednost zdravým jídlům. V řadě školních jídelen v České republice se kuchaři potýkají s přístupem dětí ke zdravým potravinám. Děti je sice na jedné straně obecně preferují, ale na druhé v realitě zdravou stravu častokrát odmítají.

 

Téměř 20 % školáků před stravováním ve školní jídelně dává přednost různým fast-foodům. S nesprávným stravováním samozřejmě souvisí i nadváha a obezita. Podle zjištění dotazníkového průzkumu má 20 % dětí pocit, že trpí nadváhou. A nadváha v dětství často může vést k nadváze i v dospělosti!

 

Internetová aplikace je další z řady aktivit preventivního projektu Žij zdravě, který je realizován pod hlavičkou Všeobecné zdravotní pojišťovny. Stravovacími návyky dětí a teenagerů se příliš mnoho projektů zatím systematicky nezabývá, přestože je to klíčové pro zamezení nadváhy a obezity. VZP se tomuto tématu věnuje dlouhodobě ve svých preventivních programech. Proto také již třetím rokem realizuje a podporuje  projekt Žij zdravě a mezi dětmi oblíbenou Jízdu kuchařů YesNeYes, o které jsme již opakovaně informovali.

 

 Aktivity nyní pokračují vydáním vzorových jídelníčků pro inspiraci školním jídelnám.VZP doufá, že spolupráce s kuchaři Filipem a Ondřejem bude pro děti znamenat větší atraktivitu vybraných jídel a pro  školní jídelny pomoc.

Ve školních jídelnách se vaří zdravě,  jak je to dáno normami a pravidelnou kontrolou. Školní stravování je tedy jednoznačně cesta k prevenci nadváhy a obezity u dětí, přesto je dětmi podceňováno.

 

K možné změně by mohla přispět úprava školních jídelníčků tak, aby nabídka byla pro děti atraktivnější a přitom dodržovala zásady zdravé stravy. Ve spolupráci s kuchaři Filipem Sajlerem a Ondřejem Slaninou a dalšími odborníky byly proto vypracovány „vzorové“ jídelníčky pro školní jídelny, které svým hlasováním v anketě ovlivnili i sami školáci. Při výběru a vytváření receptů  jde například i o to, aby děti neodmítaly jídlo jenom proto, že ho neznají.

 

Mezi vybranými pokrmy jsou například zeleninová pizza, kuskus se zeleninovou omáčkou a kuřecími paličkami, kuřecí hamburger se zeleninovým salátem, kapří hranolky se zelným salátem nebo hruškovo-jablkové rizoto. Nechybí ale ani klasická jídla jako jsou buchtičky se šodó, zeleninové rizoto, svíčková na smetaně nebo zapékané těstoviny se šunkou. Populární kuchaři nabízejí  čtyřicet receptů. Jídelníčky jsou součástí speciální aplikace na internetových stránkách www.ZijZdrave.cz, kde je možné, mimo jiné, vytvářet a exportovat týdenní jídelníčky včetně nákupních košů dle zadaného počtu strávníků. Aplikace je určena pro pracovníky školních jídelen a je volně přístupná bez nutnosti registrace.

 

www.YesNeYes.cz

www.ZijZdrave.cz

www.vzp.cz

www.amic.cz

 

Autor: zpracováno redakčně