Medicína
Co pijí české rodiny s dětmi?
Zásadní
doporučení odborníků však je dávat přednost 100% džusům, které neobsahují žádná
„éčka“ a které se dají naředit
vodou. Pro výběr kvalitních ovocných nápojů bez konzervantů, syntetických aromat
a barviv přitom může být dobrým základním vodítkem balení nápojů v kartonu.
Karton spolu s technologií tepelného zpracování nápojů zajišťuje dlouhodobé
uchování kvality bez konzervantů.
Na
základě alarmujících zjištění o složení pitného režimu českých rodin s dětmi (61
% slazených nápojů) si společnost Tetra Pak v květnu 2009 nechala podle
etiket výrobků zpracovat vlastní analýzu složení nejprodávanějších
nealkoholických nápojů v České republice v pěti hlavních nealko
kategoriích – sycené nealkoholické nápoje, nesycené ovocné nápoje, džusy a
nektary, ledové čaje a sirupy. (Voda byla z analýzy vynechána, protože
ji není třeba nutričně analyzovat.) Celkem bylo analyzováno vždy 7 – 10
nejoblíbenějších nápojů v každé kategorii.
Během analýzy bylo zjištěno, že ve
slazených sycených nápojích, nesycených ovocných nápojích, ledových čajích a
nápojích připravených ze sirupů veřejnost konzumuje obrovské množství
rafinovaného cukru, potravinových kyselin a syntetických přísad, jako jsou
konzervanty, aromata a barviva. U některých z nich existuje odůvodněné
podezření z působení zdravotních problémů, jako jsou alergie, hyperaktivita
nebo nespecifické zdravotní potíže.
Podle MUDr. Kateřiny Cajthamlové je
složení pitného režimu zvláště v českých rodinách, kde jsou děti, naprosto
nevhodné. Výsledky výzkumu jsou šokující a vysvětlují částečně poznatky pediatrů
– vzestup obezity u dětí, zvýšenou kazivost zubů již u předškolních dětí, výskyt
vyššího procenta alergiků v dětské populaci a další zdravotní problémy. (Ideální
jsou 100% ovocné džusy nebo nektary ředěné vodou). Kromě toho, že
neobsahují žádná syntetická sladidla, konzervanty ani jiné syntetické přísady,
je u nich významný také obsah vitaminu C, který může představovat v
některých rodinách vlastně jediný zdroj vitaminu C ze
stravy.
Dr. Tereza Vrbová, odbornice na
potravinové přísady dále připomíná, že by se měl sledovat v nápojích
obsah syntetických přísad.
Je nutno se vyhýbat umělým barvivům, aromatům, sladidlům a konzervantům, a
to zejména v nápojích, které se podávají dětem!
Lidé často kupují nápoje plné
nejrůznějších chemikálií jen proto, že jsou levné a sladké, místo aby si
dopřáli čisté přírodní produkty. Co je nejhorší, tyto „levné“ nezdravé
syntetické nápoje dávají rodiče pít i svým dětem. Ve srovnání s cenou
kvalitních ovocných džusů a nektarů však jejich cena je neskutečně vysoká. Voda,
neslazené ovocné čaje nebo kvalitní 100% džusy vycházejí cenově mnohem výhodněji
a jsou především zdravé!
Ideální pitný režim by měla tvořit
z poloviny čistá voda, ze čtvrtiny ředěné 100% džusy a nektary, které
dodají tělu vitaminy, minerály, některé také vlákninu, a především jsou
přírodní. 20 % pitného režimu by měly tvořit neslazené ovocné a jiné čaje, díky
kterým tělo doplní tekutiny. Zbylou část by měly tvořit přírodní minerální vody
vzhledem k potřebným minerálním látkám.