Medicína

Projekt Breast Friends for Life pro odvahu ženám s rakovinou prsu


Kategorie: Aktuality 
08.červen 2009
Mezinárodní výstava fotografií Breast Friends for Life – Nezůstávej sama byla zahájena slavnostní vernisáží v neděli 7. června 2009 v 17 hodin. Výstava je součástí stejnojmenného dlouhodobého projektu, jehož cílem je upozornit na pozitivní vliv psychiky při léčbě nádorového onemocnění prsu. Má povzbudit ženy s karcinomem prsu a ukázat jim, že na boj se zákeřnou nemocí nejsou samy.

 

 

Podporu mohou nalézt u blízkých přátel, kteří jim pomohou překonat onemocnění – jsou jim oporou od prvotní diagnózy přes náročnou léčbu až po vyléčení. Opravdový přítel dokáže pomoci v těžké chvíli. Je partnerem, který nemocného člověka doprovodí do lékařské ordinace, spolu s ním vyslechne rady lékaře a poté svému nemocnému příteli pomůže svou přítomností či milým slovem. To vše může mít významný vliv na co nejlepší léčebný výsledek. Snímky osobností s jejich „Breast Friends“ vytvořil renomovaný fotograf Kevin Rankin. Pro veřejnost je výstava otevřena od 8. do 14. června 2009 v Obchodním centru Nový Smíchov od 9 do 21 hodin ve 2. patře.

           

Projekt Breast Friends for Life vznikl za pomoci slavných osobností z celého světa, kterých se rakovina prsu dotkla osobně či prostřednictvím blízké osoby. Byl to například sám autor vystavovaných snímků Kevin Rankin, který se vyrovnával s onemocněním své matky. Proto se zapojil do Breast Friends, vzdělávací kampaně zaměřené na onemocnění rakovinou prsu, která by ženám pomohla vyrovnat se s touto životní situací.

 

 Správná lékařská péče a podpora blízkých pacientce vždy nesmírně pomáhá a dává velkou šanci na uzdravení.  Rakovina se nevyhýbá ani slavným osobnostem. Proto koncept Breast Friends je přesvědčivý. Nápad vyfotografovat slavné osobnosti s jejich přáteli z reálného života, s nimiž sdíleli zkušenost s rakovinou prsu oslovil právě Rankina. Na fotografiích zachycuje intenzitu přátelství a pokouší se vyjádřit celé spektrum emočních reakcí, jimiž všichni zúčastnění procházeli.

 

Fotografování slavných osobností se v Londýně zúčastnila také česká divadelní a filmová herečka Marta Vančurová. Jako svého přítele si vybrala lékaře MUDr. Václava Pechu, spoluzakladatele pacientské organizace Mamma Help. Přiznává, že potřebovala především podporu, kterou nalezla u svého ošetřujícího lékaře, který je navíc specialistou.

 

 

Rakovina prsu zasáhla i do života irského zpěváka Ronana Keatinga. Poté co kvůli rakovině prsu ztratil v roce 1998 matku, založil charitativní organizaci pro onemocnění rakovinou prsu Mary Keating Foundation. Cílem této nadace je získávat finanční prostředky, které by podpořily svobodný přístup k informacím o rakovině prsu

 

Mezi vyfotografovanými osobnostmi je i Jerry Hall, modelka a bývalá manželka frontmana skupiny Rolling Stones Micka Jaggera. Také ona poznala, kolik podpory ženy potřebují, když onemocní.. Prožívala se svou sestrou celý léčebný proces a v jeho průběhu se sestře snažila pomoci udržet si pozitivní přístup až do vyléčení.

 

www.roche.cz

www.dbm.cz
Autor: zpracováno redakčně