Medicína

Dobrá onkologie se neobejde bez dobré paliativní péče


Kategorie: Onkologie 
05.červen 2009
Onkologická klinika VFN a 1. LF UK a Onkologický ústav Na Pleši (dnes Institut onkologie a rehabilitace Na Pleši) získali po splnění požadovaných kriterií v roce 2006 ESMO akreditaci – ESMO Designated Centers of Integrated Oncology and Palliative Care - jak sdělili onkologové na TK 4. 6. 2009 v Praze.

Paliativní péče je léčba, která nemá za cíl pacienta uzdravit, ale zlepšit jeho kvalitu života a odstranit symptomy nemoci. V rámci komplexní péče ji po určitou dobu paralelně poskytují onkologové nemocným, jejichž nádorové onemocnění nelze zatím vyléčit. Poskytují ji spolu s cílenou protinádorovou terapií.

Vzhledem k tomu, že na  onkologickém pracovišti se léčí    85 % nemocných ambulantně, nastane u řady z nich situace, kdy se ukončí již nepřínosná  protinádorová léčba a nastupuje léčba paliativní. Pokud stav pacienta  nedovoluje pokračovat v paliativní terapii ambulantně, odchází do péče  spádového interního oddělení, hospice nebo zůstává v domácí péči.

Navázání úzké spolupráce s dalšími paliativními zařízeními je tedy podmínkou pro to, aby se onkologové o svěřené nemocné dokonale postarali i mimo komplexní péči klinickou..

Z tohoto důvodu zahajují onkologové tradici pravidelných seminářů s paliativní tématikou. Prvním zahraničním hostem  bude profesor Jean Adam Klastersky, z Institut Jules Bordet  v Bruselu, významný onkolog s bohatou mezinárodní přednáškovou a publikační aktivitou, který se vždy věnoval podpůrné léčbě v onkologii. Je jedním ze zakládajících členů Multinacionální asociace podpůrné léčby (MASCC).

Smyslem seminářů je navázat kontakty, získat nové odborné informace, zmapovat potřeby a slabá místa v paliativní péči o onkologického pacienta. Onkologická klinika si uvědomuje, že zatím prostřednictvím svých pacientů využívá služby hospicových zařízení i domácí péče. Ráda by proto nabídla pomocnou ruku v organizaci a podpoře této nelehké a málo oceňované práce ve spolupráci s nedávno založenou Českou společností paliativní medicíny a Českou společností klinické pastorační péče ČLS JEP. Je to další krok nutný k začlenění paliativní onkologické péče do již probíhajících evropských programů a aktivit.

 

Autor: zpracováno redakčně