Medicína

Bezpečnost dětských hřišť


Kategorie: Aktuality 
03.červen 2009
Nadace ČEZ na TK 2. 6. 2009 v Praze upozornila na problematiku dětských úrazů na hřištích, která nevyhovují přísným bezpečnostním normám EU. Nadace ČEZ proto již 6 let investuje do obnovy a výstavby dětských a sportovních hřišť. K dnešnímu datu Nadace podpořila již 144 Oranžových hřišť ve všech regionech ČR v celkové částce 202, 6 milionu korun.

Ačkoliv  se situace v České republice zlepšuje, stále existuje mnoho dětských hřišť, která jsou pro děti nebezpečná. Nadace ČEZ  proto upozorňuje rodiče, aby pečlivě vybírali hřiště, kde jejich děti budou trávit čas. Pro snazší rozhodování může rodičům posloužit web www.cezregionum.cz, na kterém mohou najít seznam 144 bezpečných dětských a sportovních tzv. Oranžových hřišť, včetně kontaktů, fotografií a pozvánek na akce.

 

Podle zdravotních studií se na hřištích stane 9 % všech dětských úrazů, jsou tedy po domovu a škole třetím nejčastějším místem, kde se děti poraní. Nejvíce úrazů se přihodí během května, června a září v době od 11 do 13 hodin, jak upozornila na TK  doc. MUDr. Benešová,  z Centra úrazové prevence FN v Motole. S těžkým zraněním z hřiště je každý rok hospitalizováno průměrně 2 700 dětí

 

Nadace ČEZ již šestým rokem nabízí obcím granty na výstavbu nových či rekonstrukci starších hřišť, aby herní plochy pro děti zůstaly zachovány. Od roku 1999 jsou totiž pro Českou republiku závazné směrnice Evropské unie, které nedovolují nebezpečná hřiště obcím provozovat. Mnoho měst a obcí se potýká s napjatým rozpočtem, takže na výměnu nevyhovujících hřišť nezbývají peníze. Proto se nadace rozhodla pomoci městům a obcím a podporovat aktivity dětí a mládeže mj  budováním bezpečných hřišť.

 

Rodiče si také sami mohou otestovat bezpečnost hřiště, které navštěvuje jejich dítě!

K tomu slouží následující desatero. Hřiště by mělo získat alespoň 8 bodů z deseti.

 

Hřiště by mělo být jednoznačně označeno (pro jaký věk dítěte je určeno!) a mělo by být oplocené,aby na něj nemohli psi.

Vjezd na hřiště, výjezd a přístupové cesty musí být kdykoliv přístupné a prosté překážek.

Hřiště se pravidelně uklízí, kontroluje a v případě nutnosti opravuje.

Povrch hřiště tvoří měkké materiály (písek, pryž, drť z kůry, dřevní štěpky apod.).

Herní prvky jsou z trvanlivých materiálů, mají oblé hrany a nejeví známky koroze či nestability.

Všechny herní prvky jsou funkční a bez závad, nikde netrčí hřebíky, šrouby či třísky.

Příčky na šplhání jsou všechny, neprotáčejí se a jsou umístěny tak, aby jimi dítě nemohlo propadnout. Herní prvky jsou úplné, nerozbité.

Ukotvení prolézaček je úplně zapuštěno v zemi, takže děti o ně nemohou zakopnout.

Písek v pískovišti je čistý (bez střepů, odpadků, plevele). Pískoviště je oploceno nebo se zakrývá.

Na hřišti se kolem atrakcí nedrží voda.


Test je pouze orientační. Ani hřiště, které splňuje veškeré bezpečnostní a hygienické požadavky, nezaručí, že se dítěti při hře nic nestane. Dohled dospělého či staršího sourozence je naprosto nezbytný! 


www.amic.cz

www.nadacecez.cz

www.cez.cz

 

 

Autor: zpracováno redakčně