Medicína

Otázka pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
02.červen 2009
Budeme se stěhovat na Slovensko na dobu delší než půl roku, avšak trvalý pobyt zůstane všem v ČR. Manžel pojede za prací, já jsem s dcerou na mateřské dovolené (později rodičovské), můj pracovní poměr nadále trvá. Jak je to se zdravotním pojištěním všech členů rodiny?

Odpovídá  Mgr. Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

Pokud bude manžel pracovat na Slovensku, tzn. v zemi EU, bude zde podléhat předpisům o zdravotním pojištění a spolu s ním i jeho nezaopatření rodinní příslušníci – děti a manželka, pokud nemá vlastní příjem z výdělečné činnosti. Váš manžel se tedy stane pojištěncem vybrané slovenské zdravotní pojišťovny.

 

V popsaném případě není manželka považována za nezaopatřeného rodinného příslušníka. Důvodem je, že vám nadále bude trvat pracovní poměr v České republice, pobíráte dávky v mateřství a následně rodičovský příspěvek. Proto vám zde zůstane zachován i pojistný vztah (pojistné za vás hradí stát – je plátcem pojistného mj. za ženy na mateřské a rodičovské dovolené, za osoby pobírající peněžitou pomoc v mateřství a za příjemce rodičovského příspěvku).

 

 Podle délky pobytu v zahraničí bude na posouzení vaší české zdravotní pojišťovny, zda vám vydá evropský formulář E 106, na základě kterého byste měla na Slovensku nárok z českého zdravotního pojištění na plnou zdravotní péči, nebo zda tam na základě svého českého Evropského průkazu zdravotního pojištění budete mít nárok na nezbytnou zdravotní péči. Ta musí být poskytována tak, aby se pacient nemusel vracet do země pojištění dřív, než zamýšlel.

 

Pokud jde o dítě, to by měl otec přihlásit stejně jako sebe u některé ze slovenských zdravotních pojišťoven. Vaše dítě tak bude mít nárok na plnou zdravotní péči (včetně prevence a očkování) ve Slovenské republice a na nezbytnou péči při případné návštěvě v ČR.

 

Pozor ale: Vše výše uvedené platí pouze v případě, že váš manžel bude pracovat pro slovenského zaměstnavatele! Pokud by byl dočasně vyslán za prací českou firmou, zůstáváte všichni pojištěni v české zdravotní pojišťovně.

 

V dotazu uváděná doba pobytu je stále v povědomí veřejnosti jako obecný limit pro tzv. odhlášení ze zdravotního pojištění v ČR při pobytu v cizině. Je však třeba rozlišovat situaci při pobytu v zemích EU (a EHP) a při pobytu v ostatních státech.

 

Podle zákona č. 48/1997 Sb. sice mohou požádat o vynětí z pojištění pouze osoby, které pobývají v cizině dlouhodobě, přičemž za dlouhodobý se považuje nepřetržitý pobyt trvající déle než 6 měsíců, ale v prostředí EU mají přednost evropská nařízení upravující oblast sociálního a tím i zdravotního zabezpečení. A z nich vyplývá (až na výjimky), že občan, který je v zemi EU zaměstnán, je v této zemi i zdravotně pojištěn.

 

www.vzp.cz

Autor: zpracováno redakčně