Medicína

Webové stránky s informacemi o diabetu - cukrovce


Kategorie: Cukrovka 
01.červen 2009
Stále rostoucí počet diabetických pacientů upozorňuje, že stojíme na prahu epidemie diabetu. To je důvodem proč byly spuštěny nové internetové stránky www.zivotsdiabetem.cz, které poskytují pacientům i jejich rodinám užitečné rady, jak lépe žít s onemocněním. Pokud lidem do jejich života zasáhne diabetes mellitus (cukrovka), znamená to pro ně velkou změnu. K lepšímu zvládnutí je potřeba onemocnění porozumět. Dobrým vodítkem mohou být právě webové stránky.

Zde jsou uvedeny důležité základní informace, například jak probíhá diagnóza diabetu, co je to hypoglykémie a hyperglykémie, jaké komplikace jsou s cukrovkou spojené. Pro nově diagnostikované pacienty mohou být přínosné rady, jak se s diagnózou cukrovky vyrovnat a jak zvládat naléhavé situace, které onemocnění přináší. Nechybí ani část věnovaná možnostem léčby pacientů s cukrovkou.

 

Řadu dalších informací získají pacienti, a nejen oni  v části nejčastějších otázek.  Např. každý se seznámí s faktory, které vyžadují testování glykémie jednou ročně, kterými jsou: nadváha nebo obezita (BMI nad 27), výskyt cukrovky v přímém příbuzenstvu, zvýšené hodnoty krevního tlaku (nad 140/90), výskyt zvýšených hodnot krevního cukru v minulosti, výskyt cukrovky v těhotenství nebo porod plodu nad 4,5 kg, onemocnění srdce v přítomnosti nebo minulosti apod.

Lidé patřící do rizikových skupin by měli mít vyšetřenou hladinu krevního cukru nalačno jednou ročně.Všichni ostatní, kterým je více než 45 let a nemají uvedené rizikové faktory cukrovky, by měli být vyšetřeni jednou za 2 roky.

 

Webové stránky se rovněž snaží odpovědět na otázky týkající se dalších onemocnění, na příklad jaký vliv má diabetes na organismus, na celkový zdravotní stav,  a také jak ovlivňuje  onemocnění rodinné příslušníky a osoby blízké  pečující o diabetika.

 

Společnost Eli Lilly se v oblasti diabetologie věnuje řadě edukačních aktivit, jak pro odborníky, tak širokou veřejnost. Pro pacienty je k dispozici bezplatná telefonní poradna DiaLinka 800 112 122, kde 12 hodin každý den v týdnu odborníci odpovídají na dotazy zaměřené na aplikaci inzulínu perem. V rámci Lilly University pořádá vzdělávací akce pro zdravotní sestry, které jsou zařazené do celoživotního vzdělávání a ukončené certifikací. Výjimečný koncept nabízí v péči pro pacienty. V rámci programu DiaPartner vybudovala síť edukačních sester, které na žádost lékaře školí pacienty.

www.amic.cz

Autor: zpracováno redakčně