Alergie

Alergická rýma? Otestujte se!


Kategorie: Alergie 
21.duben 2009
Alergická rýma je chronické zánětlivé onemocnění nosní sliznice s typickými příznaky (rýma s kýcháním, ucpaný nos, bolest nosních dutin, svědění, opuchlost či bolest očí). Mezi spouštěče alergického zánětu sliznic nosohltanu i vedlejších nosních sliznic patří především pyly, roztoči, plísňové spory a zvířecí alergeny. Patří mezi nejčastější chronická neinfekční onemocnění dýchacích cest. Jen v České republice jí trpí přibližně pětina obyvatel.

 Od jara letošního roku si mohou všichni zájemci udělat krátký test a zjistit, zda sami netrpí typickými příznaky. Stačí pouze vyplnit jednoduchý dotazník na internetu a donést jej svému lékaři, který na základě dalších vyšetření posoudí, zda pacient trpí alergickou rýmou a případně zahájí vhodnou léčbu. Dotazník České iniciativy pro astma www.cipa.cz/hodnoceni-alergicke-rymy.  

 

Mnoho pacientů s alergickou rýmou své příznaky přechází nebo se je pokouší léčit sami, aniž by navštívili specialistu. Díky vyplnění jednoduchého dotazníku a následného lékařského vyšetření je přitom možné nemoc snadno odhalit a zahájit léčbu, jež pacientům dokáže ulevit od alergických příznaků.

 

Alergická rýma postihuje až 500 milionů lidí na celém světě. Předpokládá se, že v České republice jde o 20 % dospělých a 10 % dětí, přibližně tedy 2 miliony obyvatel. Asi třetina pacientů s alergickou rinitidou trpí rovněž astmatem a přibližně dvě třetiny astmatiků má zároveň alergickou rýmu. Kromě průduškového astmatu bývá nemoc spojena s dalšími komplikace, jako jsou chronické záněty spojivek, záněty vedlejších nosních dutin, zánět středního ucha či atopický ekzém. 

 

Onemocnění má významný dopad na kvalitu života pacientů. Z nedávno provedeného průzkumu vyplynulo, že každý třetí dospělý má vzhledem k alergickým příznakům problémy s pracovní výkonností a více než polovina pacientů má potíže se spaním. Onemocnění také negativně ovlivňuje studijní výsledky u dětí a mládeže. Nemoc však představuje velkou zátěž
i pro zdravotnický systém. Přímé náklady na léčbu alergické rýmy v Evropě se odhadují na
1 až 1,5 bilionu eur za rok. Další výdaje zahrnují nepřímé náklady způsobené sníženou pracovní produktivitu a absencí ve škole či v práci.

 

www.amic.cz

 

 

  

Autor: zpracováno redakčně