Hubnutí - obezita

Žít zdravě po celý rok – co přináší jaro


Kategorie: Hubnutí - obezita 
05.březen 2009
Každé roční období působí na nás i naši psychiku. PhDr. Šárka Slabá,PhD., z III. interní kliniky 1. LF UK a VFN na TK 3. 3. 2009 v Praze k projektu Žij zdravě upozornila, že dlouhé zimní období negativně ovlivňuje psychiku mnoha lidí. Většina se s přechodem zimy do jara vyrovná sama, jiní potřebují pomoc odborníka.

Pro toto období je typická únava, nedostatek energie, nepozornost, kolísání nálad (pokud je tato porucha neúnosná, lékařská diagnostika užívá název SAD – Saesonal Affective Disorder), pak je většinou nutno vyhledat lékaře. U některých jedinců je tato doba dokonce poznamenána atakou depresivní poruchy, která vyžaduje intervenci lékaře vždy! Jarní únava postihuje až ¾ populace, ženy dokonce 4x častěji než muže.

 

Ač by se tedy mohlo zdát, že jaro zrychlí všechny naše procesy a výkony, je mnohdy lepší a vhodnější právě opak. Zpomalit, nesnažit se vše stihnout v co nejkratším čase, resp. dohnat co nejrychleji to, co jsme v zimě nestačili udělat. Pomocí k překonání tohoto nepříznivého i fyzického stavu (pokles imunity, časté výskyty infekcí) nám může být také správný a vyvážený jídelníček, obohacený o vitamíny, kterých jsme měli v zimě nedostatek. Podle epidemiologických studií většina z nás přijímá o 20 % vitamínů méně, než potřebuje.

 

Pokles výkonnosti pomůže překonat také pohybová aktivita.

Při zvýšené pohybové aktivitě se tvoří  hormon serotonin (hormon štěstí). Proto je také pohyb  nejlepší přirozený uklidňující prostředek.

V jarním období začíná řada lidí (opět) se svými hubnoucími pokusy. Někteří za sebou mají neúspěchy ze začátku roku související s novoročními předsevzetími. Někteří jsou často ovlivněni vlnou reklam na výrobky, které „zaručeně“ pomohou zhubnout do plavek během pár týdnů nebo dokonce dnů.

 

Pokud jedinec chce využít jarního období k hubnutí, měl by si položit dvě otázky. Proč chce zhubnout a proč právě teď! Pokud na tyto otázky najde odpověď, je cesta k  hubnutí otevřená.  Nezanedbatelnou výhodou jarního období je možnost pestřejšího jídelníčku bez většího zatížení finančního rozpočtu a delší den, do kterého lze zabudovat čas na cvičení, chůzi, výlety, jízdu na kole, plavání apod.

 

Svou roli hraje také správné načasování hubnutí. Není vhodné začínat hubnout v době, kdy jsme ve stresu v práci, v rodině nebo po akutní infekci. K soustavnému cílenému hubnutí potřebujeme dostatek sil, energie a podpory. Odložení hubnutí na „klidnější období“ není neúspěchem, ale prevencí neúspěchu.  Nutno si také uvědomit, že proces hubnutí je dlouhodobý a vyžaduje kázeň, trpělivost i podporu okolí!

 

Dietoložka Mgr. Karolína Hlavatá z Endokrinologického ústavu v Praze ve svém sdělení upozornila, že právě jaro je ideálním obdobím pro zlepšení stravovacích návyků a doplnění nových sil cestou správné výživy. Mnozí lidé trpí koncem zimy nedostatkem některých vitamínů a minerálních látek. Jedná se především o vitamín C, D a o látky s antioxidačním účinkem jako např. vitamín E, beta karoten, selen, koenzym Q10 a bioflavonoidy.

V případě vitamínu D je hlavním viníkem rovněž nedostatečný pobyt venku a hlavně nedostatek slunečního záření, neboť tento vitamín se tvoří v kůži právě jeho účinkem. Deficit vit. D vede ke vzniku křivice u dětí a osteoporózy u dospělých osob.

 

Doporučila obohatit jídelníček zelenými natěmi (celerová a petrželová nať, kopr, cibulka s natí, pažitka, špenát, které jsou bohaté především na vitamín A a C. Ve významném množství je v nich zastoupen i vápník a železo, ovšem využitelnost těchto minerálních látek je nízká.  Doporučila rovněž k obohacení jídelníčku jarní bylinky (kopřiva, smetanka lékařská, popenec a potočnice). Z kopřiv se připravují čaje, přidávají se do nádivek, bylinkových polévek, dobrý je také kopřivový špenát. Mladé listy smetanky a popence se hodí zejména do jarních salátů nebo polévek. Z listů břízy. jahodníků nebo maliníku se připravují chutné čaje.

 

Všechny uvedené byliny se vyznačují významnými léčebnými účinky a stejně jako zelené natě obsahují cenné vitamíny a minerální látky. Bylinné čaje se na jaře připravují z čerstvých rostlin, nejvhodnější je čtrnáctidenní popíjení tří šálků čaje denně.

 

K jaru také neodmyslitelně patří půsty. Půstem se rozumí odepření si všeho nadbytečného, což může mít mnoho podob – od odepření si některých potravin až po úplné hladovění. Velikonočním svátkům předchází podle křesťanských tradic 40denní půst, v jehož průběhu naši předci nejedli maso a nemastili. V jídelníčku kraloval naklíčený a opražený hrách (pučálka), naklíčené a opražené obilí (pražmo), různé obilninové a luštěninové kaše, sladká jídla, polévky z kyselého zelí. Představa půstu v dnešním pojetí zahrnuje hladovění, popíjení zeleninových a ovocných šťáv, popř. bývá doplněna o další prvky, jako jsou projímadla nebo klystýry. Taková „očista“ zdraví jednoznačně neprospívá, spíše naopak. Rizikem hladovění je snížená odolnost vůči infekcím, úbytek svalů, opětovné nabrání ztracených kilogramů (tzv. jo-jo efekt), nervozita a úzkost.

 

To samozřejmě neznamená, že by jaro nemělo být příležitostí k pozitivní změně. Stačí se inspirovat staročeskými tradicemi a omezit konzumaci tučných mas, uzenin, smetanových mléčných výrobků, vyhýbat se fast foodu, nepřehánět to s alkoholem. Naproti tomu je žádoucí zvýšit příjem zeleniny, zdraví prospěšných planých rostlin a zelených natí, ovoce a ovocných šťáv. Polotučné zakysané mléčné výrobky pomohou zažívání jednoznačně víc než klystýr. Nezříkáme se ani libového masa a ryb. Dále je nutno nezapomínat na pravidelný jídelní režim, vhodný pitný režim (se zařazením bylinných čajů) a správnou tepelnou úpravu pokrmů. Smažení je vhodné nahradit vařením, dušením. Doporučuje se využívat i vaření v páře, které je šetrné k vitamínům a minerálním látkám. Takový způsob stravování přinese nejen zlepšení zdraví, ale i dobrou náladu a energii.

 

Projekt Žij zdravě, financovaný z fondu prevence VZP ČR, je celostátní edukační kampaň, jejímž cílem je zvýšit povědomí veřejnosti o obezitě jako vážném celospolečenském problému, přispět ke změně chování českého obyvatelstva a napomoci k dodržování tzv. Rovnice zdravého života

lépe jíst + více se hýbat = zdravě žít

 

 

Součástí projektu je internetový portál  www.ZijZdrave.cz  plný užitečných rad a interaktivních aplikací, celostátní výzkum věnovaný problematice nadváhy a obezity, jídelníčky pro základní školy, reklamní kampaně nebo pravidelné měsíční newslettery zaměřené především na zdravé stravování. Dětem je určena Jízda kuchařů YesNeYes po českých základních školách a internetové stránky plné zábavy i poučení pro děti www.YesNeYes.cz , jak jsme již informovali. 

 

Autor: zpracováno redakčně