Medicína

Otázka pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
24.únor 2009
Dlouhodobě se snažím zhubnout, ale nedaří se mi to. Četla jsem o bandážích žaludku a chtěla bych se zeptat, zda je VZP proplácí a jaké jsou podmínky, abych tuto operaci mohla podstoupit.

 

Odpovídá Jiří Rod.vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

Chirurgická léčba obezity, např. bandáž žaludku, je léčebnou metodou vysokého stupně obezity (hodnoty BMI kolem 40 a vyšší), kde zcela selhaly všechny dosavadní způsoby konzervativní léčby a komplikace spojené s touto extrémní obezitou již vážně ohrožují zdravotní stav pacienta.

 

Z dotazu nevyplývá, zda trpíte nadváhou či obezitou ani jaké jsou hodnoty BMI (body mass indexu). Nevíme, jakou formou jste zkoušela hubnout, možná to byly jen různé „zaručené diety“ nebo „zázračné přípravky“, které údajně umožní shodit kila, i když člověk dál jí a žije jako dosud.

 

 Základem úspěšné redukce tělesné hmotnosti je zcela změnit životosprávu, svůj dosavadní životní styl, zvýšit pravidelnou fyzickou aktivitu, zařadit do jídelníčku dietní potraviny, omezit zejména příjem tuků a pravidelně jíst po malých porcích. Pro vznik obezity existují jistě i vrozené dispozice, ale důležité je v rámci prevence obezity především dodržovat rovnováhu mezi energetickým příjmem a výdejem. V případě snahy o redukci nadváhy je nutno tento poměr změnit ve prospěch výdeje energie.

 

Vhodné je absolvovat léčbu obezity pod dohledem odborníků na specializovaném pracovišti, které se léčbou obezity zabývá (obezitologie). Ve výběru takového pracoviště vám jistě poradí váš registrující praktický lékař, se kterým byste měla vhodný způsob snižování nadváhy či léčby obezity vždy konzultovat. U závažnějších forem obezity bývá nutno přistoupit i k léčbě farmakologické (pomocí dietetik a léků proti obezitě), a to vždy pod dohledem zkušeného lékaře. VZP svým pojištěncům na takovou léčbu finančně přispívá (bližší informace najdete na www.vzp.cz/obezita).

 

Indikaci k chirurgické léčbě metodou bandáže žaludku provádí tým odborníků (chirurg, internista - obezitolog, psycholog, dietolog), který na základě posouzení závažnosti celkového zdravotního stavu pacienta určí, zda chirurgická léčba je v daném případě vhodná a bezpečná. Je třeba v této souvislosti zdůraznit, že i v případě provedení bandáže žaludku je třeba nadále držet přísnou redukční dietu! Někdy je při nespolupráci a dietní nekázni pacienta po operaci nutno dokonce bandáž další operací zrušit.

 

Laparoskopické bandáže žaludku provedené na podkladě indikace týmu specialistů jsou hrazeny z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Cena takové chirurgické léčby obezity se pohybuje kolem 75 000 Kč. V současné době zajišťují tyto operace v České republice pro klienty VZP dvě smluvní zdravotnická zařízení – BMI Chirurgie a. s. v Brně a ISCARE I. V. F. a. s. v Praze.

 

www.vzp.cz

Autor: zpracováno redakčně