Očkování dětí

Očkování mohlo zabránit vzplanutí


Kategorie: Očkování dětí 
16.únor 2009
Dle zpráv WHO z počátku února 2009 nedávné vzplanutí spalniček v Německu by mělo připomenout význam očkování proti spalničkám a poskytnout rodičům o očkování odborné informace.

 

Studie případů v německém Duisburgu ukázala, že nejméně 80 % z 614 případů spalniček již v roce 2006 byly deklarovány jako neočkované případy. Hlavní otázkou zůstává, zda rodiče zapomněli dát děti očkovat, nebo zda je úmyslně nedali očkovat z nejrůznějších důvodů – například z obavy, že vakcinace proti spalničkám je nebezpečná.

 

I v zemích s dobrou zdravotnickou politikou může být průběh spalniček velice závažný, zvláště ve skupině malých dětí.. Spalničky stále mají na svědomí na celém světě 197 000 úmrtí každý rok, především u dětí do pěti let věku.

 

Lékaři i rodiče si musí stále uvědomovat, že spalničky jsou vysoce infekční chorobou. Takže i děti s velmi dobrou zdravotnickou péčí a dobře živené, pokud jsou neočkované, jsou stále ohroženy riziky, které přinášejí spalničky, tj. jejich komplikacemi, jako je zápal plic, zánět mozku a při těžkém průběhu i smrtí .

 

Výsledek posledního výskytu spalniček v Německu – dvě děti zemřely na encefalitidu (zánět mozku) a 95 jich bylo hospitalizováno pro těžký průběh.

 

http://www.who.int/bulletin/volumes/87/2/07-050187.pdf

 

Autor: zpracováno redakčně