Medicína

Klíšťová encefalitida – podceňované onemocnění


Kategorie: Očkování 
12.únor 2009
Na TK v Praze, dne 10. února 2009 byla veškerá sdělení věnována záludnosti onemocnění klíšťovou encefalitidou (zánětem mozku). Zaznělo především varování z úst odborníků. V roce 2008 onemocnělo v České republice 631 osob, 3 lidé na následky tohoto onemocnění zemřeli. Ve všech třech případech se jednalo o muže ve věku nad 53 let. K podobným případům by nemuselo docházet, kdyby lidé dbali na prevenci a nechali se proti klíšťové encefalitidě očkovat.

.Klíšťová encefalitis je nejčastější neuroinfekce. Jedná se o sezónní onemocnění a v poslední době je to převážně onemocnění dospělých. Neexistuje žádná specifická léčba, chrání jen očkování.

Z hlediska onemocnění klíšťovou encefalitidou a závažnosti jeho následků jsou nejrizikovější skupinou lidé vyššího věku nad 50 let. Statistiky Státního zdravotního ústavu také potvrzují, že klíšťová encefalitida více ohrožuje muže. Za posledních deset let, od roku 1998 do roku 2007, klíšťovou encefalitidou onemocnělo 6 242 osob – 61 % z nich byli muži (3 801 osob) a zbývajících 39 % ženy (2 441 osob).

Ve srovnání s rokem 2007, kdy bylo zaznamenáno 546 případů onemocnění klíšťovou encefalitidou, bylo v roce 2008 o 85 případů více. Ve srovnání s pětiletým průměrem let 2003 – 2007 lze rok 2008 považovat, s celkovým počtem 631 případů, za průměrný. Z dlouhodobých statistik výrazně vyčnívá rok 2006, kdy v České republice klíšťovou encefalitidou onemocnělo 1 028 osob.

V posledních letech klesá výskyt klíšťové encefalitidy u dětí a mladistvých. Z celkového počtu případů, jich v loňském roce jen 16 % připadlo na věkové skupiny do 19 let. Za touto příznivou zprávou stojí zcela jistě starost rodičů o své děti, kteří je dávají stále častěji očkovat. Právě děti a mladiství jsou názorným příkladem, že očkování funguje a prokazatelně snižuje výskyt klíšťové encefalitidy v proočkované populaci.  

Téměř polovina hlášených onemocnění byla v roce 2008 evidována u pacientů ve věku od 45 do 74 let. Navíc s narůstajícím věkem se zvyšuje procento závažných průběhů a následků. V případě onemocnění klíšťovou encefalitidou jsou starší lidé ohroženi těžším klinickým průběhem, vyžadují často dlouhý pobyt na JIP a rekonvalescenci, případně končí s trvalými následky a zhoršením kvality života.

Dle slov primáře infekčního oddělení krajské nemocnice v Českých Budějovicích MUDr. Václava Chmelíka je klíšťová encefalitida nejnebezpečnější pro seniory. Ti jsou v dnešní době stále velmi aktivní – houbaří, rybaří, zahrádkáři, podnikají výlety. S narůstajícím věkem se však zvyšuje procento opravdu těžkých průběhů, trvalých následků a úmrtí. Důvodem je skutečnost, že virus napadne organismus zatížený četnými chronickými nemocemi, které souvisí s věkem a proto je zranitelnější.

Prevence spočívá ve vhodném oděvu, (použití repelantů je nespolehlivé),  odstranění klíštěte, ale hlavní je očkování. Očkování proti klíšťové encefalitidě bylo Českou infektologickou společností zařazeno mezi doporučená očkování. Příznivou zprávou pro veřejnost je, že zdravotní pojišťovny ve zvýšené míře na očkování proti klíšťové encefalitidě přispívají, některé bez rozdílu věku očkovaného.

Očkovat proti klíšťové encefalitidě je možné po celý rok. Výhodou očkování je, že chrání proti všem evropským subtypům nebezpečného viru

Na trhu jsou vakcíny dvou farmaceutických firem, plně účinné. Základní očkování odpovídá třem dávkám – 0 – 1- 12 měsíců (každá dávka cca 600 Kč), přeočkování se doporučuje po 3 - 5 letech u starších jedinců.

 V současnosti není známa léčba klíšťové encefalitidy. Léčí se pouze příznaky onemocnění. Probíhá jako nehnisavý zánět mozkových blan či zánět mozku. K nákaze obvykle dochází v přírodě po přisátí infikovaného klíštěte, pitím nepasterizovaného mléka (kozí mléko) nebo při odstraňování klíštat ze psů a koček. Onemocnění klíšťovou encefalitidou mívá dvoufázový průběh.

V první fázi nemoci KE se objevují teploty s necharakteristickými příznaky (únavou, bolestmi hlavy, svalstva a malátností). Tyto počáteční příznaky se podobají chřipkovému onemocnění. Poté se nemocnému na pár dní uleví a cítí se lépe, ale virus se zatím v těle množí. V druhé fázi nemoci se pacient cítí daleko hůře, to již virus pronikl do mozku. Nastupují nesnesitelné bolesti hlavy, závratě, malátnost a teplota. V této fázi  musí být pacient hospitalizován.

Při lehčím průběhu nemoci – meningitidě virus postihuje především mozkové pleny. Dojde k poměrně rychlému ústupu potíží, pacient odchází z nemocnice za 2-3 týdny domů, potom následuje několika měsíční rekonvalescence. Těžší forma nemoci, při které virus postihuje mozkovou tkáň se jmenuje encefalitida. Průběh onemocnění je daleko vážnější, zvyšuje se i procento trvalých následků, v krajním případě onemocnění i přes maximální péči lékařů končí úmrtím. Postihneli virus kořeny míšních nervů dochází k nevratným obrnám.

www.keockovani.cz

www.baxter.cz

Autor: zpracováno redakčně