Medicína

Otázka pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
10.únor 2009
Můj lékař mi prý nemůže pořídit kopie z mé dokumentace a nechce mi ji zapůjčit, abych si je mohl pořídit sám. Jak mám dosáhnout toho, abych měl výsledky svých vyšetření k dispozici?

Odpovídá Jiří Rod,vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

Pacient má zákonné právo na poskytnutí veškerých informací shromážděných ve zdravotnické dokumentaci vedené o jeho osobě nebo v jiných zápisech vztahujících se k jeho zdravotnímu stavu, na nahlížení do zdravotnické dokumentace v přítomnosti zdravotnického pracovníka a na pořízení výpisů, opisů nebo kopií zdravotnické dokumentace.

 

Tato práva pacienta vyplývají z ustanovení § 67b odst. 12 zákona č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších změn a doplňků. Právo na nahlížení do zdravotnické dokumentace, na pořízení výpisů, opisů nebo kopií dokumentace a rovněž tomu odpovídající povinnosti zdravotnických zařízení byly takto výslovným způsobem do zákona doplněny jeho novelou s účinností od 19. dubna 2007.

 

V případě, že lékař odmítá pořízení kopie zdravotnické dokumentace, je možné se obrátit na vedoucího zdravotnického zařízení, popřípadě jeho zřizovatele, příslušný orgán státní správy, který provedl registraci nestátního zdravotnického zařízení, nebo na Českou lékařskou komoru se žádostí, aby postup daného lékaře v této věci přezkoumaly.

 

Pozor ale: výslovně jsou v citovaném zákoně upraveny „výpisy, opisy nebo kopie zdravotnické dokumentace“, nikoli zdravotnická dokumentace jako celek a její originál. Zákon nezná „zapůjčení dokumentace pacientovi za účelem pořízení si výpisů, opisů, kopií“. Pořízení výpisů, opisů nebo kopií zajišťuje zdravotnické zařízení a může za tyto práce požadovat úhradu, ovšem jen ve výši, která nesmí přesáhnout náklady spojené s jejich pořízením.

 

Lhůta stanovená pro pořízení výpisů, opisů nebo kopií zdravotnické dokumentace je do 30 dnů od obdržení žádosti pacienta. Ohledně nahlížení do zdravotnické dokumentace pak nepřehlédněte podmínku „v přítomnosti zdravotnického pracovníka“. Znamená to, že dokumentaci vám ve zdravotnickém zařízení mají zpřístupnit, abyste si z ní např. sám pořídil výpis, ale bude to muset být po rozumné dohodě ohledně místa a času.

 

Každé nahlédnutí do zdravotnické dokumentace nebo pořízení jejích výpisů, opisů nebo kopií se do této dokumentace navíc musí zaznamenat. V záznamu se uvede jméno, příjmení a datum narození osoby, která do dokumentace nahlédla nebo na jejíž žádost byl pořízen výpis, opis nebo kopie, dále rozsah, účel a datum. Záznam podepíše zdravotnický pracovník, který byl přítomen nahlížení do zdravotnické dokumentace nebo který pořídil výpis, opis nebo kopii, a oprávněná osoba – zde tedy vy.

 

www.vzp.cz

 

Autor: zpracováno redakčně