Hubnutí - obezita

Každý třetí obyvatel České republiky má nadváhu!


Kategorie: Nadváha a obezita 
09.únor 2009
Každý třetí Čech se potýká s mírně zvýšenou hmotností( nadváhou), každý pátý trpí obezitou. Velká část populace s nadváhou má přitom tendenci tuto skutečnost podceňovat. Dokonce i část obézních se domnívá, že s vysokou hmotností nemá problémy. Vyplývá to z průzkumu VZP ČR (Všeobecné zdravotní pojišťovny) mezi více než 2000 respondenty, který v závěru loňského roku v rámci projektu Žij Zdravě realizovala agentura STEM/MARK. Na průzkumu se podíleli odborníci z III. interní kliniky 1. LF UK a VFN Praha. Varovná čísla byla uvedena na tiskové besedě počátkem února v Praze.

Nadváha a obezita se stávají celosvětově jedním z největších socioekonomických problémů. Náklady na léčbu stále narůstají. Podle údajů WHO (Světové zdravotnické organizace) trpí nadváhou 1,6 miliardy lidí starších 15 let, z tohoto počtu má 400 milionů lidí obezitu. Prognózy jsou neradostné a předpokládají další růst počtu lidí s nadváhou i lidí obézních. Situace se přímo dotýká i dětí, mezi  kterými dětí starších pěti let  s nadváhou je téměř 20 milionů.

.

Obezita je zátěž pro organismus a úzce s ní souvisí řada nemocí, jako cukrovka 2. typu, vysoký krevní tlak, ateroskleróza (s ní spojený infarkt myokardu a cévní mozkové příhody), bolesti zad a artróza nosných kloubů, ale také neplodnost, některé typy nádorů a deprese.

 

S nadváhou i obezitou se potýká výrazně více mužů než žen. Přebytečné kilogramy trápí 64 % českých mužů a 49 % žen. Od posledního porovnatelného průzkumu z roku 2005 vzrostl počet Čechů s obezitou v průměru o 5 % (což je téměř 425 000 Čechů), zatímco procento lidí s nadváhou zůstalo v podstatě stejné (41 %). Výsledky šetření zároveň ukázaly, že vzdělané ženy dosahují nižších hodnot BMI, zatímco u mužů je obezita problémem bez rozdílu dosaženého vzdělání.

 

Výrazné rozdíly jsou ale v případě věku – starší respondenti trpí nadváhou mnohem více než mladí. Jen necelá třetina lidí do třiceti let má nadváhu nebo obezitu, ale už ve věku nad 50 let trpí nadváhou nebo obezitou tři čtvrtiny populace.  Starší lidé mají více času na hromadění tukových zásob a méně sportují – proto naše populace tloustne. Každým rokem života přibere průměrný člověk cca o ¼ kila.

 

Tělesnou hmotnost  udržuje především rovnováha mezi příjmem a výdejem energie. Z průzkumu vyplynulo, že se lidé s normální váhou pravidelně stravují, nezapomínají snídat a svačit a více zařazují do svého jídelníčku ovoce, zeleninu a mléčné výrobky. Přijmeme-li více energie v jídle, musíme se více věnovat pohybu, aby tělo tuto energii opět vydalo, jinak začneme tloustnout. Se sportem je třeba začít již v mládí, vyplývá to i z výsledků průzkumu. Téměř 2/3 z těch, kteří v mládí sportovali pravidelně, sportují i nadále.

 

Pohybová aktivita má asi největší význam v tom, že zabrání přizpůsobit se nízko energetickým dietám v dlouhodobém trvání. Okamžitý efekt nízkokalorických diet  je jen minimální a často velmi přeceňovaný na rozdíl od dlouhodobého efektu, na který většina populace  nemá dostatečnou trpělivost.

 

Odborníci varují. Obezita zvyšuje zdravotní zátěž pro celý organismus a tím i náchylnost k řadě onemocnění .

Z těchto důvodů vznikl  Projekt Žij zdravě, financovaný z fondu prevence VZP ČR, o kterém jsme již informovali. A protože zůstávají čísla osob s nadváhou stále varující, vrací se k této problematice  řada odborníků. Celostátní edukační kampaň trvá a jejím cílem je zvýšit povědomí veřejnosti o obezitě jako vážném celospolečenském problému, přispět ke změně chování českého obyvatelstva a napomoci k dodržování tzv. Rovnice zdravého života, která říká: lépe jíst + více se hýbat = zdravě žít.

 

Součástí projektu (jak jsme již rovněž informovali)  je internetový portál  www.ZijZdrave.cz  plný užitečných rad odborníků, celostátní výzkum veřejného mínění věnovaný problematice nadváhy a obezity, jídelníčky pro základní školy, reklamní kampaně nebo pravidelné měsíční newslettery zaměřené především na zdravé stravování. Dětem je určena Jízda kuchařů YesNeYes po českých základních školách a internetové stránky plné zábavy i poučení  www.YesNeYes.cz 

Autor: zpracováno redakčně