Očkování dětí

SynflorixTM (GSK) – nová dětská vakcína proti pneumokokovým infekcím


Kategorie: Očkování dětí 
04.únor 2009
Společnost GlaxoSmithKline (GSK) oznámila koncem ledna 2009, že Komise pro humánní léčivé přípravky (CHMP) Evropské lékové agentury (EMEA) vydala pozitivní stanovisko a doporučila schválení nové dětské pneumokokové vakcíny SynflorixTM. Nová pneumokoková vakcína je určena k aktivní imunizaci proti invazivním pneumokokovým onemocněním a zánětům středního ucha (akutní otitis media) způsobeným bakterií Streptococcus pneumoniae u kojenců a malých dětí od 6 týdnů do 2 let. Rozhodnutí o registraci v Evropě se očekává v nadcházejících měsících.

Vakcína nabízí ochranu proti těm sérotypům Streptococcus pneumoniae, které způsobují až 90 % invazivních pneumokokových onemocnění u malých dětí  v Evropě.

 

Pozitivní stanovisko Komise pro humánní léčivé přípravky (CHPM) je založeno na výsledcích studií, které probíhaly v Evropě (Česká republika, Dánsko, Finsko, Francie, Německo, Norsko, Slovensko, Švédsko a Španělsko) a v Latinské Americe (Chile).

 

Společnost GSK na začátku roku 2008 předložila výsledky studií s touto novou potenciálně život zachraňující vakcínou Světové zdravotnické organizaci (WHO) k předběžnému schválení. Předběžné schválení je způsob pomoci, kterým WHO usnadňuje přístup k lékům v chudších zemích.

Pneumokoková onemocnění představují celosvětový zdravotnický problém. Odhaduje se, že na onemocnění způsobená S. pneumoniae zemře ve světě každý rok milion dětí ve věku do 5 let. Je známo více než 90 sérotypů S. pneumoniae, ale pouze 10 - 15 sérotypů způsobuje drtivou většinu invazivních onemocnění malých dětí.

 

 

www.gsk.com.

www.pneumoadip.org/diseases/pneumococcal_vaccines/conjugates.cfm

        http://www.who.int/immunization/wer8212pneumococcus_child_Mar07_position_paper.pdf.  http://www.who.int/vaccine_research/diseases/ari/en/index5.html. .

Autor: zpracováno redakčně