Medicína

Otázka pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
27.leden 2009
Čeká mě operace prostaty. Lékař požaduje úhradu za tuto operaci, vzhledem ke způsobu provedení laserem. Prosím o sdělení, zda operace prováděné laserem si musí pojištěnec hradit sám, či nikoliv. Domnívám se, že by to nemělo být rozhodující.

Odpovídá Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

Způsob provedení operace rozhodující je, resp. rozhodující je, zda je daný výkon zařazen do seznamu zdravotních výkonů hrazených z veřejného zdravotního pojištění. Tento seznam je velmi podrobný a neobsahuje tak široký pojem jako „operace prostaty“.

 

 Pro přesnou odpověď bychom tedy potřebovali znát druh doporučeného zákroku a také vědět, o jakou diagnózu se přesně jedná. V urologii totiž existuje v rámci stávajícího seznamu výkonů např. výkon transuretrální prostatektomie za užití holmiového laseru, což je laserový výkon, který je pojišťovnou hrazen, je-li pojištěnci správně indikován a proveden ve smluvním zdravotnickém zařízení. Nejčastější indikací tohoto výkonu je nádor prostaty.

 

Nejběžnější indikací k operaci prostaty ale bývá diagnóza benigní hyperplazie prostaty (BHP), jejíž léčbu pojišťovna hradí, pokud je provedena klasickým způsobem – např. operací nebo elektrovaporizací, teplem, chladem atd.

 

Řada pracovišť v poslední době nabízí svým pacientům s BHP možnost léčby tzv. fotoselektivní vaporizací prostaty, což je laserový chirurgický zákrok. Je výhodný pro pacienta, ale z veřejného zdravotního pojištění hrazen není. Pokud se pojištěnec pro něj rozhodne, musí si ho uhradit sám. Cenu výkonu musí mít zdravotnické zařízení stanovenou ve svém ceníku. Z toho také vyplývá, že se může na jednotlivých pracovištích lišit; většinou se pohybuje okolo 20-23 tisíc korun.

 

Lékař musí pacienta vždy seznámit s možnostmi léčby, včetně metod „bezplatných“, hrazených pojišťovnou. Pacient s provedením tohoto typu operace a také s finančními podmínkami musí souhlasit. Zdravotnické zařízení zmiňovanou laserovou operaci prostaty pak provést může (je to metoda povolená), ale úhrada bude požadována po pacientovi (není to výkon hrazený z veřejného zdravotního pojištění).

 

Jedinou možnou výjimkou by bylo, že tento druh operace by byl pro něj jedinou možností řešení, např. pro jiné nemoci či kontraindikace ke standardnímu zákroku. Pak by i tento výkon – ovšem pouze po předchozím povolení revizním lékařem – pojišťovna uhradila.

 

www.vzp.cz

Autor: zpracováno redakčně