Medicína

Péče o kůži u inkontinentních pacientů


Kategorie: Aktuality 
22.leden 2009
Jednou z nejzávažnějších dlouhodobých komplikací u lidí trpících inkontinencí jsou kožní problémy – podráždění a zarudnutí pokožky, dermatitidy, alergie, jejichž důsledkem může být vznik ekzému. Až 42,5 % inkontinentních osob občas trpí podrážděním či poškozením pokožky v oblasti intimních partií. Tyto problémy jsou způsobeny kombinací vlhkosti, škodlivých vlivů stolice, moči a rychle se množících bakterií působících na pokožku, která je se zvyšujícím se věkem mnohem méně odolná vůči vnějším vlivům. Pokožka ve vyšším věku je citlivější, má větší sklon k podráždění a má zpomalené regenerační schopnosti.

Vhodnou volbou a kombinací inkontinenčních pomůcek lze předcházet onemocněním pokožky typickým pro osoby trpící inkontinencí. Jakékoliv nepříznivé působení (např. dlouhodobější změna pH faktoru, zabránění přístupu vzduchu k pokožce) může působit veliké komplikace.

 

Se všemi faktory vnějšího prostředí, které působí na pokožku inkontinentního jedince je nutno počítat. Proto je nutná nejen preventivní péče o pokožku, ale rovněž použitím vhodných pomůcek minimalizovat obtíže, které inkontinenci často provázejí. (Např. kalhotky MoliCare Premium mohou díky svým vlastnostem a použitým materiálům opravdu pomáhat při kožních komplikacích spojených s inkontinencí.) Produkty byly představeny na besedě u kulatého stolu realizovaného firmou Hartmann 21. ledna 2009 v Praze.

 

Za výbornými vlastnostmi uvedeného produktu, které posilují účinky přirozeného ochranného štítu pokožky, je tzv. třívrstvé savé jádro. Jeho vrchní vrstva je tvořena speciálními vlákny celulózy, která zaručují rychlé a kompletní odvedení tekutiny od pokožky do bezpečného vnitřního jádra kalhotek. Vlákna mají zároveň hydrofobní a neutralizační vlastnosti.

 

Tím je zabráněno nejenom zpětnému návratu moči k pokožce, která tak zůstává v suchu, ale především je zachována neutrální hodnota pH 5,5 v místě dotyku inkontinenční pomůcky s pokožkou. Díky své funkci udržet vyváženou hodnotu pH 5,5 je zredukováno jakékoliv možné narušení kyselého ochranného pláště pokožky rizikovými alkalickými vlivy potu, mýdla a moči na minimum.

Nezanedbatelnou vlastností savého jádra je také jeho baktericidní a bakteriostatický účinek, díky němuž dochází ke snížení množení bakterií o 99,9 %. Savé jádro uzavírá jakékoliv zbylé bakterie, které tak již nemohou dále poškozovat pokožku a její ochranný plášť.

 

Péče a ochrana o pokožku osob trpících inkontinencí nekončí pouze výběrem vhodných absorpčních pomůcek. Zahrnuje také používání správných čistících, pečujících a ochranných produktů, vhodných pro pokožku namáhanou inkontinencí. Jejich složky jsou dermatologicky testovány a vyhovují vysokým požadavkům na preventivní ochranu citlivé, namáhané a zralé pokožky, která ztrácí schopnost udržovat vlhkost, je méně elastická a podrážděná. Díky bohaté emulzi vody v oleji dokážou produkty (Menalind professional) udržovat i velmi suchou a exponovanou pokožku vlhkou a zároveň posilovat její regenerační schopnosti.

www.hartmann.cz

Autor: zpracováno redakčně