Medicína

PET skeny zobrazují sezónní výkyvy nálady


Kategorie: Aktuality 
20.leden 2009
V současné době přichází kromě pohledů na jednotlivé orgánové systémy hodnocení integrace organismu, výkyvy nálad a jeho reakcí na zevní podněty - cirkadiánní, sezonní i podstatně delší. Moderní zobrazovací metody jsou schopny oscilace funkčního rázu zobrazit a dodat jim objektivitu.

Oscilace se projevují změnou tělesné teploty, sníženou hladinou kortizolu. Ovlivňují také nepříznivě imunitní systém. Jsou příčinou výkyvů nálady a ovlivňuji také pacienta např. v ochotě spolupracovat s lékařem. Mohou být podprahové i rozhodující. Zobrazovací metody, opakované PET skeny společně se specializovanými biochemickými a elektrofyziologickými vyšetřeními se tak dostávají do popředí zájmu.

PET skeny mozku v různých ročních obdobích u téhož jedince svědčí o oscilaci transportéru serotoninu, který je regulátorem hladiny serotoninu a tím i faktorem, vedoucím k sezónním změnám nálady a projevů  afektivních chorob.

  

Studie v Archives of General Psychiatry v zářijovém čísle v roce 2008 objektivizuje na základě PET skenů již známou skutečnost, že jasné a slunečné dny a délka a intenzita světla zvyšují pozitivní ladění jedince, úbytek a nedostatek světla podporují jeho depresivní ladění.

Prashak-Rieder(ová) a Willeit ( Toronto, Kanada) studovali 88 zdravých osob s průměrným věkem 33 let v letech 1999 – 2003. Určovali denzitu proteinového transportéru serotoninu, hladiny volného serotoninu v mozku v jednotlivých ročních obdobích s využitím opakovaných PET skenů.

Studie  potvrdila významně vyšší vazebnou schopnost transportéru serotoninu – a tím snížení volného serotoninu v mozku na podzim a v zimě (odpovídající dnům se sníženým slunečním svitem). Náhradní umělé osvětlení nebyly schopny výkyvům nálad zabránit.

Snížené hladiny serotoninu v mozku vedou ke ztrátě energie, ke snížení metabolismu a imunity, k projevům zhoršené nálady, ale také k přejídání a k delšímu spánku i u zdravých jedinců. U afektivních poruch a u zvláště citlivých a zranitelných jedinců se sníženou hranicí rezerv nejsou vyloučeny dekompenzace a exacerbace.

PET scans help identify process underlaying seasonal mood changes.

Hospimedica International  26, 2008; 7: 35

www.HospiMedica.com

Autor: zpracováno redakčně