Medicína

VZP přijímá přihlášky na Mořského koníka


Kategorie: Aktuality 
15.leden 2009
Dle informací VZP třítýdenní léčebně-ozdravné pobyty u moře mohou letos opět absolvovat stovky chronicky nemocných děti. S Mořským koníkem tentokrát budou moci nově navštívit poloostrov Chalkidiki v Řecku nebo ostrov Hvar v Chorvatsku. V každém z pobytových míst se uskuteční od konce května do začátku září pět turnusů, každý pro přibližně 320 dětí. Přihlášky přijímají jednotlivá pracoviště VZP od 12. ledna 2009 do 31. července 2009.

Akce Mořský koník je určena pro děti trpící kožními, dýchacími a alergickými potížemi. Týká se to především těch, které se léčí s lupénkou, atopickým ekzémem, bronchiálním astmatem, obstrukční plicní nemocí a alergickými onemocněními. Přihlásit se však mohou i děti s jinými respiračními, dermatologickými, alergologickými a ORL problémy, pokud se opakují nebo je-li jejich příčinou snížená obranyschopnost organismu.

 

Pobytů se v roce 2009 mohou zúčastnit děti, které budou ke dni podání přihlášky pojištěny u VZP, jsou chronicky nemocné některou ze stanovených indikací, v roce 2009 dosáhnou věku alespoň 6 let a nejsou starší 17 let a splňují všechny podmínky této akce.

 

Dítě může být k pobytu přijato na základě řádně vyplněné přihlášky. V případě, kdy budou turnusy již naplněny, může být jejich příjem ukončen dříve. Včasné podání přihlášky tak zaručí umístění dítěte a navíc umožní přihlédnout k požadavkům na konkrétní turnus či pobytové místo.

 

Přihlášku je možné získat na webových stránkách nebo na pobočkách VZP, eventuálně u lékaře.  Vyplňují ji zákonní zástupci, registrující lékař (pediatr, praktický lékař pro dospělé) nebo specialista v ní pouze doplní některé údaje o zdravotním stavu dítěte a svým podpisem a razítkem potvrdí, že dítě nemá kontraindikace, které by mu znemožňovaly pobyt absolvovat.

 

Finanční příspěvek na pobyt dítěte výrazně zohledňuje počet posuzovaných osob pojištěných u Všeobecné zdravotní pojišťovny, soustavnost doby pojištění dítěte u VZP po dobu alespoň 5 let, termín konání pobytu (zvýhodněny jsou mimoprázdninové turnusy) a místo (pobyt v Řecku je dražší).

 

Pokud se dítě zúčastnilo akce Mořský koník v roce 2008 a zákonní zástupci odevzdají s přihláškou také vyplněný Dotazník k šetření vlivu pobytů na dětský organismus, bude jim z ceny odečtena sleva 2 %. Finanční příspěvek rodičů na třítýdenní léčebně-ozdravný pobyt dítěte u moře tak může představovat i pouhých 6 860 Kč.

 

Bližší informace na webových stránkách:

http://www.vzp.cz/cms/internet/cz/Klienti/Prevence/morsky-konik/index.html

nebo na Oddělení informací a asistence VZP (infolinka 844 117 777, e-mail info@vzp.cz), případně na kterémkoli územním pracovišti VZP.

 

 

Autor: zpracováno redakčně