Medicína

Otázka pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
13.leden 2009
Bude nám vyplacen příspěvek na dceřin školní lyžařský kurz už po zaplacení zálohy na něj? Jaké jsou podmínky pro jeho vyplacení, krom předložení ústřižku složenky?

Odpovídá Jiří Rod,vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

Příspěvky na kurzy, ozdravné pobyty apod. proplácíme vždy až po absolvování příslušné aktivity, samozřejmě po předložení dokladu o zaplacení. Předem příspěvky nevyplácíme, a to ani v případě, že byste již zaplatili celou částku, nejen zálohu. Žádost a doklad o zaplacení byste měli předložit do 30 dnů po absolvování kurzu.

 

Příspěvky a benefity, které VZP poskytuje svým klientům, jsou stanoveny vždy pro jeden kalendářní rok a souhlas s nimi i s výší vyčleněných finančních prostředků musí vyslovit správní rada. Pro rok 2009 je na ozdravné tuzemské pobyty pro děti do 18 let (17 + 364 dní) schválen příspěvek ve výši max. 1 000 korun (do výše předložených dokladů). Pokud za pobyt zaplatíte v lednu a pobyt se uskuteční od 1. do 31. ledna nebo do té doby alespoň začne, dostanete v rámci našeho „novoročního balíčku“ dvojnásobek, tj. 2 000 korun. Musíte ale o příspěvek požádat do 10. února 2009!

 

Všechny finanční příspěvky poskytujeme pouze našim pojištěncům. Pokud k VZP někdo během roku přechází, platí, že je mu příspěvek poskytnut jen na aktivitu absolvovanou až v době platného pojištění u VZP ČR. Pojištěnec nesmí mít u VZP vymahatelný dluh na pojistném či na penále. V případě nezletilých pojištěnců ani žadatel o příspěvek, tj. zákonný zástupce nesmí mít u VZP vymahatelný dluh na pojistném či na penále. U ozdravných tuzemských pobytů pro děti (školy a školky v přírodě, lyžařské kurzy, letní tábory, sportovní soustředění, pobyty na zotavenou atd.) je navíc podmínkou pro poskytnutí příspěvku ve výši max. 1 000 korun pojištění u VZP a bezdlužnost obou zákonných zástupců. V případě, že dítě je v péči jednoho zákonného zástupce, je nutné předložit o této skutečnosti čestné prohlášení.

 

Jako doklad o zaplacení poslouží příjmový pokladní doklad nebo jeho samopropisovací kopie, stvrzenka o převzetí částky či výpis z registrační pokladny. Musí z něj však být zřejmé jméno pojištěnce, za kterého je placeno, specifikace aktivity (lyžařský kurz organizovaný školou) a termín absolvování. Ozdravné a zotavovací pobyty by měly trvat nejméně 7 dní nepřetržitě, avšak u tuzemských ozdravných pobytů VZP akceptuje jako minimální délku pět dnů nepřetržitě v případě, kdy jsou pořádány školou, školkou nebo jinou organizací. Připomínáme, že dítě v daném roce nesmí čerpat jiný příspěvek na ozdravný pobyt, ani se účastnit akce Mořský koník.

 

Podrobné informace o programech pro pojištěnce VZP ČR pro rok 2009 najdete na našich webových stránkách (zde).

 

www.vzp.cz

Autor: zpracováno redakčně