Výživa a strava dětí

Jízda kuchařů YESNEYES


Kategorie: Výživa a strava dětí 
23.listopad 2008
Děti z Prahy, Hradce Králové, Plzně, Českých Budějovic, Brna a Prostějova se mají nač těšit. Právě do jejich města dorazí Jízda kuchařů YesNeYes společně se známými kuchaři Filipem Sajlerem a Ondřejem Slaninou a předním představitelem českého street artu Zdeňkem Řandou alias Pastou. Jízda je součástí projektu Žij zdravě, který již druhým rokem podporuje Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR. O jejich první akci jsme také informovali.

Jízda odstartuje 25. listopadu 2008 v Praze a naváže na úspěšný loňský ročník. Jejím cílem je zvýšit povědomí o zdravém stravování mezi žáky základních škol a víceletých gymnázií a ukázat, jak snadná a přitom zábavná může být příprava zdravého jídla.

 

Letošní Jízda kuchařů  nabídne dvanáct show v šesti českých městech, nabídne pestřejší program a bude určena pro větší skupiny dětí než v loňském roce. Žáci druhého stupně budou mít možnost shlédnout zábavnou kuchařskou show, která ukáže, jak snadné je připravit si zdravou, a přitom chutnou svačinu nebo oběd.

 

Je klíčové  a jednodušší předcházet nadváze a obezitě. Projekt má působit především preventivně, v programech VZP ho doplňuje přímý finanční příspěvek na snižování nadváhy a léčbu obezity pod odborným dohledem.  Pro tento účel VZP vyplatila klientům už téměř 450 tisíc korun.

Přehled zastávek jízdy kuchařů v roce 2008

 

 

25. 11.

8:00, 11:00

PRAHA

ZŠ a MŠ Tupolevova, Dobratická 525, Praha 9

27. 11.

10:00, 13:00

HR. KRÁLOVÉ

ZŠ a MŠ Kukleny, Pražská 198

2. 12.

10:00, 13:00

PLZEŇ

22. základní škola, Na Dlouhých 49

4. 12.

10:00, 13:00

Č. BUDĚJOVICE

Základní a mateřská škola, Nerudova 9

9. 12.

10:00, 13:00

BRNO

Základní škola, Sirotkova 36

10. 12.

10:00, 13:00

PROSTĚJOV

Reálné gymnázium a ZŠ města Prostějova, Studentská 2

 

 

Program jednotlivých zastávek zahrnuje krátkou teoretickou část o významu zdravé výživy a představení projektu Žij zdravě. Následuje kulinářská show kuchařů Filipa Sajlera a Ondřeje Slaniny, kteří připraví společně s dětmi několik jednoduchých pokrmů, dále pokračují ochutnávky jídel a kuchařské soutěže pro děti o atraktivní ceny.  Součástí programu bude i taneční exhibice s ukázkami různých stylů jako jsou break dance, street dance, akrobacie apod. – pohyb totiž tvoří nedílnou součást zdravého životního stylu. Celý program bude doprovázen DJskou show Pasty s videoukázkami jeho práce nejen z filmu Gympl.

 

Děti se mohou těšit i na autogramiádu protagonistů Jízdy kuchařů YesNeYes, a různé dárečky jako jsou samolepky, placky, loga na mobil apod. Součástí akce bude také dotazníková anketa skládající se z otázek o stravovacích návycích a trávení volného času. Výsledky ankety budou sondou  do stravovacích návyků dnešní mládeže a jejich vztahu k pohybu a problematice obezity. Velká část adolescentů nesnídá či neobědvá nebo konzumuje zcela nevhodné potraviny, což samozřejmě přispívá ke vzniku obezity. A právě tento průzkum by mohl poodkrýt příčiny tohoto stavu a pomoci najít vhodná řešení.

 

Na každé zastávce Jízdy kuchařů YesNeYes bude natočen videozáznam, který si budou moci děti následně prohlédnout na  www.yesneyes.cz . Zde naleznou rovněž recepty rychlých a zároveň zdravých jídel, povídání o koření a cizokrajném ovoci a soutěže. Nechybí ani množství rad, doporučení a užitečných informací o tom, co mohou děti udělat pro svůj zdravý životní styl.

Novinkou je edukační on-line hra Nakrm svého kuchaře, kde se mohou děti vžít do role Filipa Sajlera nebo Ondřeje Slaniny a probojovat se mezi hamburgery ke zdravým potravinám jako jsou třeba jablíčka.

 

 

Autor: zpracováno redakčně