Medicína

Péče o seniory v ČR – míč v území nikoho


Kategorie: Aktuality 
12.listopad 2008
Tisková konference v listopadu 2008 v Praze byla pořádána Českou gerontologickou a geriatrickou společností ve spolupráci s Českou alzheimerovskou společností, os. Cesta domů, Elpidou plus o.p.s. a společností Život 90. Měla v nosném tématu rekapitulovat stav péče o seniory.

Ačkoliv bylo pozváno mnoho rozhodujících vládních činitelů, přišla z mnohých jen MUDr. Džamila Stehlíková a MUDr. Milan Cabrnoch z titulu poslance Evropského parlamentu a signatáře iniciativy Alzheimer Europe, ostatní se omluvili.

 

Veškeré příspěvky vyzněly veskrze pozitivně v tom smyslu, že se o problematice stárnutí populace velice dobře ví. Zazněla i slova, že je nutno konečně přestat stáří označovat jako problém, ale spíše ho vnímat jako součást úspěchu společnosti. Nutno vymezit kompetence institucí (MZ, MSV, kraje, okresy, rodina).

 

Realita je však poněkud odlišná. Vzdor dokonalým plánům na realizaci péče a koncepci péče o starší občany  ministr zdravotnictví k diskusi o geriatrii jako oboru se nevyjádřil a dokonce prošel návrh, aby byla vyškrtnuta ze seznamu specializační přípravy. Geriatrie a gerontologie v ČR jako obor je zcela nedoceněna obecně a v porovnání s ostatními státy EU zvláště! Pečovatelské služby (mimo hlavní města) jsou téměř nedostupné nebo chybí zcela.

 

Předseda společnosti Život 90 na příklad ve svém příspěvku upozornil mj. na diskriminující novelu zákona o sociálních službách vůči starým lidem, ve které se doporučuje snížit příspěvek na sociální služby z 2000 Kč na 800 Kč. (Přesto, že byla novela připomínkovaná, již prošla vládou.)

Nelze se proto divit výzkumu, který potvrzuje, že 60 % populace se bojí stáří, a to především nedostatku financí.

 

Také občanské sdružení Cerebrum 2007 upozorňuje na značně neuspokojivou situaci v oblasti péče o osoby, které utrpěly poranění nebo jiné poškození mozku. Za největší nedostatek považují členové sdružení absenci rehabilitačních služeb a nedostačující následnou a dlouhodobou péči.

 

 Smutnou prezentací byl příspěvek, který informoval o výsledku petice za zlepšení situace ve službách pro seniory a chronicky nemocné adresované poslancům Parlamentu ČR. Na projednání se pověřený poslanec petičního výboru nedostavil, předsedkyně výboru se omluvila, výsledek jednání po roce – nulový.

 

Populace však bude stárnout i nadále. Onemocnění způsobující demenci jsou v současnosti považována za největší hrozbu pro zdraví starších lidí. EADC (European Alzheimer Disease Consortium) dává proto  doporučení pro budoucí výzkum Alzheimerovy choroby v Evropě.

 Představuje síť 52 výzkumných center excellence v Evropě, která se podílejí na výzkumu Alzheimerovy choroby. Je řešeno několik projektů financovaných z prostředků EU. V současnosti je dokonce výzkum Alzheimerovy choroby považován za prioritu. ( V Německu 66 milionů euro a ve Francii 1,4 miliardy euro pro pětileté období.) EADC se bude snažit přesvědčit také ostatní vlády zemí EU aby následovaly tuto cestu!

 

Proč Francie zvolila téma Alzheimerova choroba za prioritu svého předsednictví v Evropské unii dokumentoval projev prezidenta Francouzské republiky Nicolase Sarkozyho 31. října 2008 na konferenci. Z hlediska DALY (disability adjusted life years, tedy let života ztracených v důsledku předčasné smrti nebo disability) je Alzheimerova choroba u žen na prvním místě před onkologickými a kardiovaskulárními onemocněními. U mužů následuje po těchto onemocněních.

 

Sarkozy přijal toto rozhodnutí ve jménu prioritních hodnot – úcty ke starším a solidarity k nejzranitelnějším. Ve svém projevu zdůrazňuje roli rodiny a soudržnost společnosti. Aktivita nesmí zůstat na úrovni plánu, chce přenést boj proti Alzheimerově chorobě na celoevropskou úroveň. Absolutním imperativem je Charta základních práv Evropské unie připomínající společnosti zachovávat důstojnost nemocných lidí. Evropa musí vycházet z poznání nemoci, výzkumu, sdílení zkušenosti v péči a léčbě a v etice bez ohledu na současnou finanční krizi!

 

Přejme si, aby priorita ve Francii se stala alespoň částečnou prioritou i v Evropě!

 

 

 

 

 

 

 

Autor: zpracováno redakčně